AL CONGRÉS

La moció de censura de Vox es debatrà el 21 i 22 d'octubre

zentauroepp53711609 control al gobierno200610133659 / DAVID CASTRO

Ja hi ha data per a la moció de censura de Vox. Segons han confirmat fonts parlamentàries a EL PERIÓDICO, serà el dimecres 21 d’octubre quan Santiago Abascal pugi a la tribuna del Congrés dels Diputats per mirar de treure Pedro Sánchez de la Moncloa i defensar la seva candidatura a la presidència del Congrés. El debat de la iniciativa es prolongarà durant dos dies i serà quan conclogui, el dijous 22, quan es produeixi la votació. Tret de sorpresa inesperada, la iniciativa fracassarà i només comptarà amb els sís dels 52 diputats ultres. 

La presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, ha decidit suprimir la sessió de control al Govern de la setmana vinent per situar el començament del debat de la moció dimecres a les nou del matí. Una vegada acabat el termini de 48 hores per presentar mocions alternatives, Batet va començar dijous passat a dissenyar la planificació de la cinquena moció de censura de la democràcia (les anteriors van ser les que van liderar Felipe González el 1980Antonio Hernández Mancha el 1987Pablo Iglesias el 2017 i el mateix Pedro Sánchez el 2018, l’única que va prosperar). Aquest dimarts, la cap de la Cambra comunicarà oficialment la data als grups. 

Finalment, es produirà 22 dies després que la formació ultra registrés la proposició al Congrés. Per quadrar la data, Batet ha tingut en compte que el president del Govern estarà el dia 20 d’octubre a Roma, participant en una cimera bilateral hispanoitaliana a la qual també assistirà el primer ministre italià, Giuseppe Conte

Pressionar Casado

En la formació ultra han reiterat en diverses ocasions que, tot i que la moció fracassi, és la seva responsabilitat presentar-la per mirar d’acabar amb el Govern de coalició i, després, convocar eleccions. La seva intenció és que sigui el diputat per Barcelona, Ignacio Garriga, qui defensi sense límit de temps la iniciativa en un primer torn. Un gest clar del partit d’extrema dreta per donar visibilitat al parlamentari que serà el candidat ultra en les pròximes eleccions catalanes

Després de la intervenció de Garriga , serà el torn d’Abascal de pujar a la tribuna i explicar, també sense cap límit de temps, el seu projecte alternatiu al de l’Executiu de Sánchez. Una exposició que, tot apunta, estarà plena d’atacs al Govern de coalició per la seva gestió de la pandèmia. Una vegada acabi el líder de Vox, s’interromprà la sessió i, al reiniciar-se, començarà un torn d’intervenció de 30 minuts de cada grup parlamentari. 

Sánchez o qualsevol altre representant del Govern podrà intervenir en el debat quan ho desitgi per donar la rèplica als oradors que vagin participant en el debat. Una vegada finalitzada la sessió, serà Batet qui haurà de fixar l’hora de la votació. És matemàticament impossible que Vox aconsegueixi tirar endavant la iniciativa, ja que cap grup ha mostrat la seva intenció de recolzar-la i els seus 52 escons els situen molt lluny d’aconseguir la majoria absoluta necessària de 176 sís. Però sí que servirà per pressionar Pablo Casado, el seu competidor directe en l’espai de la dreta.