MOBILITZACIONS

L'independentisme es mobilitza contra el Rei

Paluzie i Mauri carreguen contra la «bunquerització» de Felip VI i contra el dispositiu policial

L'ANC i Òmnium organitzen una cadena humana i els CDR es manifesten a Pla de Palau

protestas-resumen-periodico / periodico

Enèsima visita del Rei a Catalunya entre mobilitzacions independentistes. L’ANC Òmnium Cultural, juntament amb els partits independentistes, a una banda. Els Comitès de Defensa de la República, a l’altra. I, al mig, un fort dispositiu policial de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana que ha blindat els voltants de l’Estació de França de Barcelona.

Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, han arribat a la capital catalana per acudir a l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week, organitzada pel Consorci de la Zona Franca. Cap membre del Govern, ni l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, han acudit a la cerimònia. Els representants independentistes s’han sumat a una cadena humana des de Pla de Palau fins al monument a Colom, organitzada per les entitats sobiranistes, que ha conjurat centenars de persones amb el crit de ‘Catalunya no té rei’.

Els CDR, per la seva banda, s’han conjurat a Arc de Triomf després que els Mossos d’Esquadra hagin blindat el seu punt de trobada inicial i s’han manifestat fins a arribar a Pla de Palau. Alguns manifestants han llançat pintura contra el cordó policial.

Els manifestants han rebut el Rei amb esbroncades. Òmnium Cultural havia penjat una pancarta que deia ‘Joan Carles primer, Felip l’últim’ en un edifici davant de l’estació –concretament al balcó d’una pensió–, però els Mossos d’Esquadra han acudit per ordenar la seva retirada. Fonts de l’entitat asseguren que abans de l’arribada dels agents, han anat al lloc dels fets dos membres acreditats del servei de la Casa del Rei i que han sigut ells que han telefonat als Mossos. Pocs minuts després ha sigut l’ANC qui n’ha penjat una altra en una finca particular més allunyada amb el lema ‘Catalunya no té rei’ al costat d’una imatge de Felip VI de cap per avall. 

Una ciutat «bunqueritzada»

Tant la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, com el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, han carregat contra el dispositiu policial per «limitar el dret a manifestació». La cadena humana estava prevista que arribés a l’estació però l’operatiu dels cossos de seguretat ho ha impedit. «Els borbons regnen a Catalunya des de fa mes de 300 anys per dret de conquista i si hi havia algun dubte d’això, va quedar dissipada amb el discurs del 3-O», ha etzibat en declaracions els periodistes. «Ell [Felip VI] és aquí per demostrar que pot venir a Catalunya i la gent surt a dir-li que no és benvingut. Amb resistència només no aconseguirem la victòria, s’ha de convertir en iniciativa política per la independència», ha insistit.

En la mateixa direcció, Mauri ha afirmat que el Monarca i el president del Govern «només poden venir a Catalunya si ens bunqueritzen, si aïllen els seus espais perquè s’hi puguin passejar». «Però aquesta no és la realitat, la realitat és un país que no accepta que el Borbó es pugui passejar pel nostre país. Des de l’octubre del 2017 ja va demostrar que va prendre partit contra l’independentisme i els drets nacionals i civils, cada vegada que vinguin els farem la mateixa rebuda perquè sàpiguen que no són benvinguts. L’únic que hauria de fer al venir és demanar perdó com a responsable de la violència del ‘contra ells’ en connivència amb Sánchez», ha continuat.

Des de Junts, Elsa Artadi, ha acusat el Rei d’«estar darrere del ‘contra ells’» per l’empresonament i la fugida de la cúpula de l’1-O. «Està darrere de la repressió a 2.850 catalans només per ser independentistes», ha asseverat, i ha criticat el «cinisme» que assisteixi a l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week quan l’octubre del 2017 «cridava a empreses catalanes i els deia que marxessin de Catalunya». Per part d’ERC, Ernest Maragall, ha afirmat que Felip VI és un «paràsit» perquè «ve a xuclar l’energia dels catalans». «Cada visita del Rei a Catalunya és un petit estat d’excepció, l’Estat ocupa Catalunya cada vegada que ha de venir el Rei», ha afegit.

«Els lladres venen d’Almansa i són avui a Barcelona», ha emfatitzat el diputat de la CUP Carles Riera i ha denunciat la «complicitat» de la policia catalana. «El problema no és només amb l’emèrit, és amb una casa reial autoritària despòtica i antidemocràtica. Els catalans ni hem tingut ni tindrem Rei. La mobilització i la lluita és l’únic camí. Només així aconseguirem enderrocar la monarquia i l’autodeterminació, acabar amb la repressió», ha conclòs.