EL BALANÇ DEL PROCÉS

La pesant llosa de l'1-O

L'independentisme ha modificat la seva anàlisi sobre la validesa i vigència del resultat de les urnes de l'octubre del 2017

Torra ha demanat un altre referèndum, el PDECat creu que l'1-O no és vinculant, ERC supera el discurs «màgic» i la CUP vol múltiples «embats»

zentauroepp40370907 barcelona 01 10 2017 referendum 1 o para la independencia d181114101227 / FERRAN SENDRA

Hi ha fets que marquen la història d’una societat. Sovint se’n recorden les dates i, amb el pas dels anys, les arestes dels fets concrets, la cronologia hora a hora del que va passar, es va desdibuixant per donar pas a una capa que cobreix tot el que succeeix a continuació. Tres són els anys transcorreguts des de la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya prohibit per la justícia. L’1-O ja és el punt de referència, tant per als partidaris com els detractors. Per bé o per mal. En el camp independentista l1-O es considera un èxit, per haver-lo pogut celebrar i per haver-ho fet amb notable participació malgrat la inusitada i violenta resposta policial. I s’ha convertit en la vara de mesurar, des d’aleshores, del patriotisme dels polítics i partits.