SITUACIÓ GREU A MADRID

Els diputats debaten si redueixen l'assistència al Congrés per la Covid

El PSOE, Podem, Cs, Junts, Més País i Bildu demanen limitar al màxim la presencialitat i reforçar el treball telemàtic per la situació a Madrid

Diputados colocados en sus escaños del Congreso, donde este miércoles el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, explica la declaración del estado de alarma y las medidas para paliar las consecuencias de la pandemia provocada por el coronavirus, en Madrid (España), a 18 de marzo de 2020. / Pool (Pool)

El grup parlamentari d’Unides Podem i Ciutadans han presentat un escrit davant la Mesa del Congrés per restringir al màxim la presencialitat dels diputats i funcionaris a la Cambra per la greu situació epidemiològica que viu Madrid. Tant la Mesa com la Junta de Portaveus (els dos òrgans es reuneixen aquest matí) han abordat aquest assumpte, que també defensen la majoria dels grups, tot i que no es prendrà cap decisió fins a la setmana vinent, segons fonts parlamentàries.

El portaveu del grup confederal morat, Pablo Echenique, assegura a la carta que ha dirigit a la Mesa que prengui les mesures «restrictives» necessàries per reduir l’assistència al Congrés «sense paralitzar les activitats legislativa i de control del Govern». Echenique recorda que la presencialitat al Congrés és ara «molt més alta» que el mes de juny passat, quan la situació epidemiològica era «significativament millor». El portaveu justifica la seva petició a què els diputats procedeixen de totes les províncies d’Espanya que es veuen obligades a desplaçar-se setmanalment entre Madrid i els seus territoris d’origen, cosa que el converteix en un lloc de reunió «amb un potencial de disseminació de l’epidèmia encara més alt que el d’altres centres de treball». 

Podem vol que les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus se celebrin a distància i que els periodistes no entrin al Congrés i les rodes de premsa siguin telemàtiques. El PSOE recorda que, durant l’estat d’alarma, els diputats podien participar per internet en les cites d’aquests dos òrgans que es dediquen a posar en ordre la tasca de la Cambra, i també està a favor de reduir l’assistència. 

En aquests moments, la majoria dels grups compleixen la recomanació de la Mesa que només el 50% dels diputats acudeixin als plens, tot i que tots han de participar en les comissions, que no es poden seguir de manera telemàtica. Junts per Catalunya, a favor també de limitar la presencialitat, va proposar reformar el reglament del Congrés per permetre que les comissions puguin fer-se també a distància, com passa al Parlament, ha assenyalat Laura Borràs, la portaveu del grup. També Bildu veu incoherent que hi hagi desenes de milers de madrilenys amb limitacions a la mobilitat i el Congrés no canviï res. Més País no entén que la Cambra sigui «completament analògica» i espera que, si hi ha una majoria de grups que creuen que el reglament actual és caduc, es pugui canviar amb més rapidesa. 

Els diputats, per pantalla

En el seu escrit, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, demana fer «una interpretació flexible» del reglament actual «amb la finalitat de permetre la celebració telemàtica de les pròximes reunions del ple i de les diferents comissions del Congrés».  El partit taronja proposa que els diputats puguin intervenir en el ple a través d’una connexió per internet a l’hemicicle, «projectant-se la imatge i escoltant-se la veu per la megafonia». Segons Bal, la tecnologia pot permetre complir l’article 70 del reglament, que assenyala que «l’orador podrà fer ús de la paraula des de la tribuna o des de l’escó». «L’exposició a través de la via telemàtica és una actuació presencial plena», es llegeix en l’escrit, que creu que és una interpretació «possible», que evitaria haver de reformar el reglament. 

En el PP són partidaris de prendre algunes mesures, però recorden que a la Cambra baixa hi ha sales grans que permeten mantenir la distància de seguretat. «No volem que sigui una excusa perquè baixi el control al Govern», adverteixen fonts populars.