L'independentisme acompanya Torra i apel·la a la llibertat d'expressió

Rufián (ERC) insisteix a pactar l'estratègia sobiranista davant la possible inhabilitació del president i defensa el diàleg amb el Govern

Borràs (Junts) reitera que la decisió sobre convocar eleccions està en mans de Torra i no de cap tribunal

zentauroepp54967430 torra200917113739

Els màxims representants del Govern, partits i entitats independentistes catalanes i representants d’EH Bildu han acompanyat el president Quim Torra a la seva arribada al Tribunal Suprem, on se celebra la vista pel recurs de la defensa de Torra després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el condemna a 18 mesos d’inhabilitació per la pancarta en favor dels presos independentistes penjada del Palau de la Generalitat contra el mandat de la Junta Electoral Central en període electoral.

Abans de l’arribada del president, representants dels partits i entitats sobiranistes catalanes han apel·lat a la llibertat d’expressió i han emmarcat el procés a Torra en una «causa general» contra l’independentisme en el marc de la «repressió» de l’Estat.

Rufián demana un pacte

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en les seves declaracions a les portes de l’alt Tribunal, ha insistit en una «crida a totes les forces sobiranistes» per «pactar, consensuar» l’estratègia futura amb l’objectiu de «reforçar les institucions». És a dir, Rufián ha reiterat l’aposta d’Esquerra per acordar un calendari electoral amb Torra davant la possible decisió del Suprem de ratificar la inhabilitació ben aviat.

En unes declaracions posteriors, la portaveu de Junts per Catalunya en el Congrés, Laura Borràs, ha respost a la proposta d’Esquerra  que correspon al president la decisió sobre convocar eleccions i no hauria de ser el Suprem qui ho decidís. «Hauríem d’estar tots units amb el president», ha remarcat Borràs, que ha afirmat que la inhabilitació seria «l’atropellament democràtic més greu a l’Europa occidental», per una pancarta «que defensa la llibertat d’expressió», cosa que suposaria al seu judici que la justícia «passi per davant de la democràcia». Borràs ha apel·lat al Govern perquè respongui «què farà per solucionar el conflicte».

Rufián ha parlat de «vergonya» al referir-se a aquesta possible inhabilitació perquè s’«atempta contra drets fonamentals», si bé ha defensat la via del diàleg d’ERC amb l’Estat malgrat que, segons el seu parer, el poder judicial «ha declarat la guerra a segons quines idees».

Al costat del bust de Rousseau

També representants d’Òmnium i de la CUP han mostrat el seu suport a Torra, que ha arribat a la plaça de les Salesas poc abans de dos quarts de dotze del matí al costat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i ha sigut rebut amb aplaudiments per part de la comitiva. Torra, relaxat, ha parlat amb representants polítics durant uns minuts molt a prop d’un bust de Jean-Jacques Rousseau. Posteriorment ha entrat al Suprem, on segueix la vista com a convidat, al costat de Budó i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès.