BUSCANT LA MAJORIA PARLAMENTÀRIA

Iglesias cita ERC i Bildu per allunyar els comptes de Cs

El vicepresident es reuneix aquest dimecres amb Rufián i Aizpurua per abordar els Pressupostos

Calvo recorda que és Montero qui lidera la negociació amb els socis del Govern

undefined54831965 madrid 08 09 2020 el vicepresidente segundo del gobierno 200915202807 / Dani Duch

Pablo Iglesias vol encarrilar el diàleg amb ERC EH Bildu de cara als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 per deixar Cs fora de l’equació, al més aviat possible. Per això, el vicepresident segon del Govern ha citat aquest dimecres el portaveu republicà català, Gabriel Rufián, i la seva homòloga en la formació ‘abertzale’, Mertxe Aizpurua. El moviment del líder d’Unides Podem no va agradar del tot el sector socialista del Govern que, tot i que va deixar clar que tots els integrants de l’Executiu han de remar a favor dels Pressupostos, és la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui liderarà la negociació.

Fonts morades apunten que la reunió és un «gest» a favor de l’«estabilitat de la legislatura»

La intenció d’Iglesias amb aquestes trobades, segons fonts pròximes a la vicepresidència segona, és tenir un «gest» amb els partits que van recolzar la investidura de Pedro Sánchez i tractar la seva «predisposició» a donar suport als comptes públics per a l’any vinent. No obstant, les mateixes veus apunten que no entraran de ple en la negociació pressupostària perquè l’esborrany que preparen entre el PSOE i Unides Podem encara no és a punt. Sí que es parlarà d’altres temes que puguin «donar estabilitat a la legislatura».

A la cúpula morada veuen aquestes cites com una «reunió informal» i el seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, va defensar ahir que «són habituals» les trobades d’aquest tipus. Preguntat per si és una estratègia per expulsar Inés Arrimadas de la negociació, el dirigent morat va assegurar que els taronges «es treuen ells mateixos» a l’intentar pactar uns Pressupostos en què no participi Podem, sent un dels socis del Govern: «Plantegen un impossible».

Salvar Cs

«Ens hauria d’inquietar a tots la presència de l’‘Operació salvar el soldat Ciutadans’», va dir Rufián, amb referència al clàssic del cine bèl·lic de Steven Spielberg. Segons ha explicat, la intenció del PSOE a l’incloure Inés Arrimadas en els comptes públics és mantenir-los amb vida perquè en les pròximes eleccions recuperi «els números que tenia fa un any» i que, en les pròximes eleccions, els socialistes puguin escollir entre els taronges o els morats per governar. 

Per això, fonts republicanes posen èmfasi en la importància de la posició d’Iglesias per «treure Cs de l’equació». «Si ells aguanten l’envit, també ens ho posen fàcil a nosaltres», remarquen, sobre que Unides Podem no accepti les pressions del PSOE per negociar amb Arrimadas, sinó que creu un «context agradable» per a ERC en què «es pugui parlar de tot». 

La seva tasca

Les cites d’Iglesias no van agradar als ministres socialistes, que van mirar de minimitzar la importància de les trobades. «En aquest Govern cap ministre, cap vicepresident, actua pel seu compte i tots els ministres i tots els vicepresidents tenen iniciativa. Són dues coses compatibles i són desitjables», va dir Montero. No obstant, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va deixar molt clar que no és feina d’Iglesias el diàleg per als comptes públics: «Els Pressupostos, com en tots els governs del món, els ha de fer la ministra d’Hisenda».