Podem rellança els cercles amb una quota de tres euros per als militants

Els morats reestructuren les seves bases territorials per reforçar els fonaments del partit

undefined50609822 pablo iglesias191028125336 / Europa Press

La construcció d’unes bases fortes a escala territorial és una assignatura pendent a Podem. Els morats van néixer entorn dels anomenats ‘cercles ciutadans’, però el creixement vertiginós del partit –es va crear el 2014 i actualment forma part del Govern– va deixar poc temps per apuntar-ne els fonaments. Ara, Pablo Iglesias, després de ser revalidat com a secretari general a la Tercera Assemblea Ciutadana, aposta per reactivar aquesta eina de participació i contacte amb la gent. Tot i que amb una novetat, els militants hauran d’abonar una quota mensual de tres euros, que, fins ara, no existia. 

 

La clatellada que Podem i les seves confluències han patit en les successives eleccions autonòmiques des dels comicis andalusos a finals del 2018 fins a les cites electorals a Galícia i el País Basc el juliol passat van deixar clara la necessitat de construir una estructura més forta als territoris. Per a això, la candidatura d’Iglesias va presentar una reestructuració dels cercles i els seus mecanismes de decisió i coordinació. Aquest pla es posa en marxa aquest dilluns i estarà a ple rendiment a principis del 2021, quan tots els estaments d’aquesta nova maquinària hagin sigut elegits. 

Com ja va avançar EL PERIÓDICO a principis de març, la intenció de la cúpula morada, renovada durant la pandèmia mitjançant una votació telemàtica en la qual la militància va tornar a confiar en Iglesias la secretaria general del partit, és «atorgar més capacitat de decisió i intervenció» als inscrits amb la corresponsabilitat que això implica a través d’una quota mensual que permeti al partit finançar-se. 

A més, el pagament de la quota mensual permetrà participar en les votacions per elegir els representants de cada un dels cercles. En paral·lel conviurà la figura de l’inscrit, aquell que estarà registrat a la base de dades del partit però que decideix no pagar els tres euros mensuals. En aquest cas, tindrà dret a assistir a les reunions dels cercles com a convidat, però no tindrà dret a vot. 

El nou sistema també cerca impulsar la següent generació de líders del partit mitjançant l’elecció directa dels inscrits. Buscar saba nova i potenciar els perfils dels militants s’ha situat també com una necessitat per renovar les files morades i la forma per aconseguir-ho sembla que s’hagi trobat en una participació interna més gran que permeti als inscrits prosperar en les estructures del partit.