CONVULSIÓ POSTCONVERGENT

Puigdemont maniobra per arrabassar al PDECat la marca JxCat

Fidels a l'expresident sol·liciten un canvi de nom en el registre de partits

La formació de Bonvehí afirma que la marca és seva i veu irregular l'actuació

GRAF3013. TARRAGONA, 16/12/2017.- Fin del mitin de Juns per Catalunya en Tarragona con Jordi Turull (i), Eusebi Campdepedrós (2i), Carles Puigdemont, en la pantalla, y otros candidatos. EFE/Jaume Sellart / Jaume Sellart (EFE)

Fonts de l’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont han confirmat que, tal com ha avançat aquest dimecres el diari ‘Ara’, han iniciat tràmits els últims dies per poder aconseguir la marca Junts per Catalunya, registrada al seu dia pel PDECat  davant del Ministeri de l’Interior i que constitueix la batalla més dura entre els dos bàndols de la postconvergència, ara en risc de ruptura en dos blocs.

Segons la informació d’‘Ara’, els afins a Puigdemont han presentat unes escriptures notarials per formalitzar el canvi de control de JxCat, marca que administrativament està a nom de Laia Canet, del PDECat. En l’actualitat existeix una direcció tècnica, sense perfil polític, per respondre formalment sobre el partit JxCat. La intenció dels partidaris de l’expresident, que pretenen constituir un nou partit amb el nom JxCat, és prendre el control d’aquesta marca electoral, que formalment és una coalició entre CDC i el PDECat.

La direcció del PDECat replica assegurant que no és possible haver pres el control de la marca sense haver consultat l’actual cúpula del partit. El propòsit últim de Puigdemont, segons fonts del partit hereu de Convergència, no és tant utilitzar el nom en les eleccions, sinó impedir que el PDECat pugui fer-ho. De fet, en una recent entrevista a EL PERIÓDICO, el portaveu del PDECat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va assegurar que la marca es quedarà en mans del PDECat. Però l’entorn de Puigdemont afirma que la formació que lidera David Bonvehí està «desorientada» sobre això.

Negociacions enrarides

En qualsevol cas, si Puigdemont aconseguís la marca, no podria disposar dels drets electorals (espais de propaganda gratuïta i presència en els debats electorals en els mitjans públics), ja que és el PDECat el que en disposa, perquè formalment les candidatures de JxCat han sigut sempre una coalició en la qual participava el PDECat i en alguna ocasió també Convergència.

Aquesta nova fricció s’afegeix a la cascada de discrepàncies de forma i fons entre els dos espais i, segons la direcció del PDECat, «no ajuda» que les negociacions in extremis que es duen a terme discretament entre els dos bàndols poden arribar a bon port abans del dia 25, data en què es constituirà la nova formació política que liderarà Puigdemont.