congrés dels diputats

Marlaska salvarà la seva reprovació amb recolzament del PNB i Unides Podem

ERC, Bildu i JuntsxCat s'abstindran previsiblement aquest dijous

zentauroepp53711583 control al gobierno200610133456 / DAVID CASTRO

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, salvarà previsiblement dijous l’intent del PP que el Congrés el reprovi pel cessament del cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid Diego Pérez de los Cobos avalat pels vots del PNB i Unides Podem i les abstencions d’ERC, Bildu i JuntsxCat.

La iniciativa del PP s’ha debatut aquest dimecres en una sessió en la qual no hi ha sigut present el ministre, criticat amb duresa pels partidaris de la seva reprovació (Vox i Cs, a més dels populars) i per alguns dels que no li han donat suport, com EH Bildu o ERC –que s’abstindran.

Duresa del PP

Per la seva actitud «contrària a dret i antidemocràtica» ha instat el PP al cessament «immediat» de Marlaska qui, en paraules de la seva diputada Ana María Beltrán, ha canviat «la toga pel vestit» i per un president del Govern «sense escrúpols» per mantenir-se tant sí com no a la Moncloa.

Després de lamentar el temps en què com a jutge de l’Audiència Nacional defensava que els investigadors, en qualitat de policia judicial, l’informessin a ell com a magistrat i no als seus comandaments, tal com va passar amb la xivatada a ETA que va frustrar una operació contra la banda, el PP ha recriminat a Marlaska el seu canvi de criteri com a ministre amb el cessament de De los Cobos.

«Li va ensenyar la porta de sortida quan el coronel li va dir no (...) Aquesta és la història d’un ministre acorralat que va mentir en seu parlamentària, i que amb un document oficial va deixar al descobert les seves mentides», ha continuat la diputada del PP, abans d’etzibar a Marlaska que va justificar «l’injustificable» i que el seu ministeri s’ha convertit en una «màquina de cessions» als nacionalistes bascos i catalans.

I ha conclòs entre aplaudiments del grup del seu partit: «Vagi-se’n en nom de la Guàrdia Civil i dels que van estar i estarien avui disposats a donar la vida i defensar-lo davant de qualsevol amenaça, tot i que saben que els vendria per 30 monedes de plata».

Crítiques gruixudes a Vox

Des de Vox, crítiques més gruixudes cap a Marlaska, també amb retret sobre la seva absència a l’hemicicle i amb una esmena, acceptada pel PP, en el qual sol·liciten la restitució al lloc del coronel, un home, ha dit Javier Ortega Smith, «que simbolitza l’honor» i la defensa a Catalunya davant del «cop d’Estat» de l’1-O.

Ortega ha llançat durs atacs a Bildu, «els cadells d’ETA», i ERC. «Perquè menteixen quan prometen la Constitució, són vostès una cinquena columna de la democràcia i no entenem què fan a la seu de sobirania nacional. Són uns miserables, quina vergonya per a aquesta Cambra i quina vergonya per a Espanya»

En sintonia amb la defensa de la moció i la reprovació del ministre s’han pronunciat Navarra Suma i Ciutadans, el portaveu del qual, Pablo Cambronero, creu que «no hi ha cap altra sortida» més que la dimissió de Marlaska, que ha acusat de «cronificar» l’ús polític de les forces de seguretat.

Recolzaments del Govern

Al costat oposat i especialment crític amb De los Cobos ha estat el diputat de Podem Rafael Mayoral, que s’ha referit a ell com un «polític d’uniforme», el cessament del qual va estar motivat per la filtració de l’informe «absolutament infame» de la causa sobre la manifestació del 8-M i la seva possible influència en els contagis, que contenia «fets manifestament falsos».

Tot i que no han votat a favor, EH Bildu, JxCat i ERC creuen que no falten raons per reprovar el ministre, però precisament entre aquestes no hi ha el cessament del coronel, contra qui han carregat especialment els dos últims per ser qui va coordinar l’operació policial contra el referèndum il·legal del 2017.