DIVERGÈNCIA EN LA COALICIÓ

Podem demana investigar Joan Carles I al Congrés i urgeix el PSOE a votar-hi a favor

Els morats volen que el Parlament indagui en el cobrament de comissions de l'AVE a la Meca

Volen que l'excap de l'Estat comparegui a l'òrgan, que serà rebutjat pels socialistes i la dreta

zentauroepp25825561 ba01 manama bar in 02 05 2014 el monarca de bar in hama200501092510 / STR

El PSOE i Unides Podem, socis de la coalició de Govern, han tornat a posar aquest dijous de manifest les seves diferents visions sobre la Monarquia. Es tracta d’una divergència pactada entre Pedro Sánchez Pablo Iglesias abans de la investidura, i que, per tant, no suposa una crisi interna, però es produeix en un moment molt rellevant, després que la Fiscalia del Tribunal Suprem assumís la investigació del pagament de comissions per la construcció de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita, amb Joan Carles I entre els presumptes beneficiaris. Els morats s’aferren a aquesta decisió del ministeri públic per demanar que una comissió del Congrés dels Diputats indagui en el comportament de l’excap de l’Estat.

La iniciativa compta amb el recolzament, a més, de Podem, de prop de 70 diputats. ERC, JxCat, la CUP, el PNB, Bildu, Més País, Compromís i BNG li donen suport. Però, com totes les peticions que el Parlament investigui la Monarquia, serà rebutjada amb els vots del PSOE, el PP i Vox, que són membres de la Mesa de la Cambra baixa. Els socialistes sempre han al·legat que el Poder Legislatiu pot controlar el Govern, però no altres institucions de l’Estat, com la Casa Reial, una cosa que també defensen els lletrats del Congrés en els seus informes.

Però els morats creuen que aquesta vegada hauria de ser diferent. «Hem analitzat la jurisprudència perquè aquesta comissió, a diferència de les altres, pugui ser qualificada per la Mesa de la Cambra», ha assenyalat el seu portaveu parlamentari, Pablo Echenique, que el març passat també va defensar una comissió d’investigació, després que la Fiscalia Anticorrupció sol·licités Suïssa informació sobre els comptes del Rei emèrit en aquest país. Echenique ha apressat el PSOE, igual com a la resta de grups, a recolzar aquesta iniciativa.

Després de l’abdicació

D’una banda, Unides Podem limita la investigació a «fets esdevinguts després de l’abdicació de Joan Carles I», a l’entendre que la seva inviolabilitat no s’aplicaria. «Es tracta d’actes realitzats no en la seva condició de cap de l’Estat, sinó en la seva activitat privada», ha insistit Echenique. De l’altra, la formació d’Iglesias argumenta que el presumptament ocorregut durant la construcció de l’AVE que uneix les ciutats de Medina i la Meca afecta l’«interès general».

La possible compareixença de Felip VI està descartada. «Seria rebutjada per la Mesa», ha explicat el portaveu morat. Però no la del mateix Joan Carles I, que, segons el seu parer, hauria d’acceptar-se» sempre que es tractin fets esdevinguts després de la seva abdicació».

Per evitar la sensació de crisi amb els seus socis de coalició, Echenique ha dedicat bones paraules als socialistes. «Vull agrair el respecte del PSOE a l’actitud de Podem sobre la monarquia. A ningú se li escapa que tenim visions diferents. Però hem sabut mantenir-les des del respecte mutu», ha conclòs.