MEMÒRIA HISTÒRICA

El Congrés dona llum verda per retirar les medalles a Billy el Niño

La iniciativa del PSOE i Unides Podem ha comptat finalment amb el suport de Ciutadans

GRA024. MADRID, 10/04/2014.-La Audiencia Nacional celebra hoy la vista de extradición del exinspector Juan Antonio González Pacheco, Billy el Niño (en la imagen), reclamado por Argentina por torturas en el franquismo, entrega a la que se opone la Fiscalía al considerar que estos hechos estarían prescritos y se pueden investigar en España. EFE/Zipi ***POOL*** / Zipi (EFE)

El Congrés dels Diputats ha donat aquest dijous llum verda perquè puguin retirar les medalles a Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, inspector de Policía del règim franquista imputat al seu dia per delictes de tortures i lesa humanitat i mort recentment.

La iniciativa es va debatre en el ple del Congrés dimecres, tot i que la votació ha tingut lloc aquest dijous amb el següent resultat: 207 vots a favor, 57 en contra i 86 abstencions. Acordada entre el PSOE i Unides Podem, la iniciativa finalment ha incorporat els suggeriments de Ciutadans i s’ha votat una text transaccional consensuat pels tres grups.

La proposició insta el Govern a «revocar de manera efectiva les condecoracions i recompenses concedides per l’Estat a funcionaris i autoritats de la dictadura franquista que, abans o després de la concessió, haurien realitzat actes o observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels Drets Humans. I afegeix que la revocació també podrà portar-se a terme a títol pòstum quan la persona condecorada ja hagués mort.

Per això, i en particular, es retiraran les condecoracions atorgades a Billy el Niño, imputat per delictes de tortures i lesa humanitat en la causa criminal seguida al Jutjat Criminal i Correccional Federal número 1 de Buenos Aires (Argentina).

Invalidar distincions franquistes

A més, la proposta demana que s’adoptin les iniciatives normatives precises per «revisar i invalidar totes les distincions, nomenaments, títols honorífics i altres maneres de realçar persones i entitats que suposin exaltació o enaltiment del cop militar de 1936, la guerra civil i del franquisme».

També, que s’elabori un catàleg de títols nobiliaris concedits entre 1948 i 1978, que «representin l’exaltació de la guerra civil i dictadura, per a la seva supressió».