DECRET DE JUSTÍCIA

El decret per no col·lapsar la Justícia tira endavant amb els vots d'ERC i el PNB

Campo apel·la a la «corresponsabilitat» per defensar la norma que «contribuirà a la recuperació del país»

L'habilitació d'agost es converteix en el principal escull per a Ciutadans, que vota en contra amb el PP i Vox

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147 / FERNANDO ALVARADO

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va apel·lar a la «responsabilitat col·lectiva» per demanar l’aprovació del reial decret per evitar el col·lapse dels jutjats quan s’aixequi l’estat d’alarma, perquè considera que convalidar-lo «és crucial» per tornar a l’activitat normal dels jutjats, però també per «contribuir a la recuperació del país». Finalment ha sigut aprovat amb els vots d’ERC, del PNB i d’alguns grups minoritaris. Tant els republicans catalans com els nacionalistes bascos van condicionar el seu recolzament al fet que es tramiti com a projecte de llei per poder modificar-lo a través d’esmenes.

Les primeres notícies sobre el reial decret, que entre altres mesures proposa potenciar els judicis telemàtics i torns de matí i tard als jutjats, ja van motivar el rebuig del líder del PP, Pablo Casado, per, entre altres raons, tractar-se d’una norma que modifica la llei orgànica del poder judicial sense tenir el mateix rang, assumpte que el ministre va qüestionar recordant que el Govern de Mariano Rajoy va intentar el mateix amb un sistema similar. 

Des de Justícia s’assegura que la col·laboració amb els consellers ha sigut d’un nivell tan alt que va ser el madrileny, Enrique López, qui va proposar l’habilitació d’agost, mesura que va posar en peu de guerra els col·legis professionals d’advocats i procuradors, la instrumentalització dels quals va lamentar Campo des de la tribuna. I en aquesta mesura va centrar Ciutadans el seu vot en contra, malgrat que el Consell General del Poder Judicial havia sortit en la seva ajuda a l’aconsellar als jutges que en la mesura possible prescindeixin d’assenyalar aquell mes. 

Canvis en visites

El reial decret també inclou altres mesures, com facilitar la disposició de plans de pensió dels autònoms amb greus pèrdues o un procediment «especial i sumari» per resoldre els canvis que hagi produït el coronavirus en el propi règim de visites i de custòdia de menors establert, o a l’hora de revisar la situació econòmica dels progenitors obligats al pagament de pensions alimentàries o dels qui les reben.

El ministre va destacar, a més, els jutjats Covid-19, per donar resposta a la litigiositat produïda per la pandèmia i les mesures que inclou per agilitar la tramitació dels concursos de creditors, que es calcula que s’incrementi en un 246% respecte a l’any passat.