ALIANCES AL CONGRÉS

Iglesias veu «molt difícil» que el PP s'afegeixi a la reconstrucció

El líder d'Unides Podem i el PNB rebutgen una aliança estable amb Cs

Montero assegura que el Govern pretén «ampliar» els seus recolzaments sumant els liberals

zentauroepp53331750 el l der de unidas podemos pablo iglesias a su llegada al 200506101005 / Pool

Pablo Iglesias no confia que el gran acord de reconstrucció que el Govern enarbora des de fa diverses setmanes tiri endavant amb el recolzament del PP. El vicepresident segon de l’Executiu s’ha mostrat aquest divendres molt escèptic davant de la possibilitat que Pablo Casado s’avingui a acordar amb socialistes i morats a l’estar «atrapat en la seva competició amb Vox» pel lideratge de la dreta. No obstant, el cap d’Unides Podem no ha volgut donar-ho tot per perdut i ha assegurat que continuaran allargant la mà a l’oposició.

Després de quatre mesos des de la seva entrada en el Govern, Iglesias ha reunit telemàticament el Consell Ciutadà Estatal del partit per analitzar la situació. En el context actual, amb una crisi sanitària, econòmica i social a sobre de la taula, el líder morat ha recordat que «quan venen mal dades és quan cal donar més la cara». I ara, ha dit, és el moment d’acabar de construir l’escut social amb l’ajuda de la resta de formacions, administracions i agents i col·lectius socials.

«Tothom haurà d’elegir quin serà el seu paper», ha assegurat per a, tot seguit, apuntar que «el PP ha d’elegir si se situa amb Vox en una cantonada o si se situa amb Espanya». Tot i així, Iglesias sembla conèixer quina opció elegirà Casado ja que ha advertit que serà «molt difícil que s’afegeixin a la reconstrucció d’allò comú aquells la principal obra política dels quals va ser la destrucció d’allò comú». 

Diferències

També ha tingut paraules per a Cs, a qui ha anomenat «dreta civilitzada» per haver recolzat la pròrroga de l’estat d’alarma dimecres passat. No obstant, hores abans, Iglesias va assenyalar a Radiocable que l’acord amb els taronges és puntual i que no seria possible una aliança estable perquè «està als antípodes ideològics no només d’Unides Podem» sinó també del programa que van acordar amb el PSOE.

Segons ha insistit el vicepresident segon, l’actual Consell de Ministres bicolor és resultat «d’un acord programàtic», d’una «voluntat política» i d’«una correlació de forces claríssima que tothom pot veure». Un escenari en el qual, sembla, Iglesias no vol deixar entrar Cs. No obstant, ha matisat que és un deure del Govern allargar la mà a tots els partits de l’oposició. 

Menys negativa s’ha mostrat la ministra portaveu davant de la possibilitat d’assolir acords amb els liberals. «La majoria amb la qual el Govern va comptar per a la investidura de Sánchez i per a les lleis que s’han anat tramitant des d’aleshores té vocació, fins i tot, de poder ampliar-se»,  ha deixat clar després de la reunió del Consell de Ministres. És a dir, als partits que van permetre la permanència de Pedro Sánchez a la Moncloa podrien afegir-s’hi d’altres. «Qualsevol aliança serà ben rebuda», ha conclòs.

Recels per l’aliança 

Aquesta posició sembla que no serà del grat del PNB. El seu president, Andoni Ortuzar, ha afirmat que espera que Sánchez no estigui pensant «a canviar la majoria» que li va permetre renovar la presidència, perquè això «embarrancaria» el Govern i el deixaria en mans de Cs, «un soci molt incòmode per a pràcticament tot l’arc parlamentari restant». «No concebo que hi pogués haver una acció de Govern basada en acords amb Ciutadans que després cohabités amb acords amb nosaltres, amb ERC, etc. No considerem oportú canviar la majoria que va portar Sánchez a la Moncloa i va fer possible la seva investidura», ha sentenciat.

Els nacionalistes bascos no han sigut els únics a expressar el seu rebuig de l’aliança amb Arrimadas. Dijous passat, el líder d’ERC,  Oriol Junqueras, ja va advertir el PSOE que ha de decidir «si es llança als braços de Cs o si vol mantenir les majories de la investidura». «Està a les seves mans, però no pot continuar com fins ara, no es poden continuar imposant les decisions per por de Vox», va defensar el cap dels republicans.