Epidèmia

Grande-Marlaska defensa que se celebrés la manifestació del 8-M

«Jo vaig ser aquell dia a la 'mascletà' i ningú em pregunta si vaig fer bé o malament», el recolza el ministre de mobilitat, José Luis Ábalos

El titular d'Interior xifra en 700 els agents de tots els cossos policials encomanats per coronavirus

undefined52913168 graf1264 madrid 24 03 2020 captura de video de la se al 200326202741

Segons el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, «el 8 de març no hi havia cap circumstància concreta ni objectiva per a la suspensió de cap acte públic ni manifestació, com va ser la del 8-M». Ho ha assegurat en roda de premsa celebrada la tarda d’aquest dijous al palau de la Moncloa, responent a preguntes de la premsa.

Grande-Marlaska ha mostrat la seva estranyesa perquè «es posi èmfasi» en les crítiques per un acte de defensa dels drets de les dones, quan «aquell dia hi va haver una pluralitat d’actes públics, partits de futbol i actes de partits polítics per tots coneguts», ha dit, per insistir: «No hi havia cap dada objectiva de les autoritats científiques o metges que determinés la necessitat de suspendre qualsevol concentració pública».

El ministre de Mobilitat, José Luis Ábalos, ha recolzat l’argument de Grande-Marlaska dient: «Jo aquell dia vaig ser a la ‘mascletà’ de València i ningú m’ha preguntat si això va estar bé o va estar malament».

Agents encomanats

El ministre de l’Interior ha xifrat en una mica més de 700 el nombre d’agents encomanats per coronavirus fins al moment entre totes les forces i cossos de Seguretat de l’Estat. La seva dada contrasta vivament amb el difós aquest dimecres per diversos sindicats policials, que xifraven en 9.000 els agents malalts i els confinats com a mesura preventiva.

Cada cas de mort per coronavirus entre els agents «s’estudiarà individualment», ha dit Grande-Marlaska, per veure si se la considera mort en acte de servei, cosa que comporta reconeixements i prestacions.

També a respostes de preguntes periodístiques, el titular d’Interior ha deslligat la compra de tests defectuosos de detecció de coronavirus de la compra massiva de material de protecció sanitària que va anunciar aquest dimecres el Govern. «No té a veure amb el contracte marc que es va subscriure ahir amb un grup d’empreses recomanada pel govern xinès, que ho va fer arribar al govern espanyol», ha assegurat el ministre.

El ministre ha parlat també dels «equips necessaris i imprescindibles» de protecció dels guàrdies i policies i ha anunciat l’adquisició de 115.000 mascaretes homologades que «estan sent repartides entre el conjunt dels agents». Part d’aquest material, 40.000 mascaretes, es reparteix entre el personal de presons.

A les presons, ha assegurat, «la situació és bona gràcies a l’esforç d’aquests professionals» i del «comportament solidari dels interns». Interior afegirà 40 metges més en l’estructura de Presons. Disset presons han sigut ja desinfectades per l’UME, ha relatat.

El treball ordinari segueix

En la roda de premsa, el ministre de l’Interior ha assegurat que les Forces de Seguretat «segueixen vigilants davant de totes les classes de delinqüència», malgrat el seu treball redoblat per l’epidèmia, i ha referit 3.000 comprovacions diàries en matèria de violència de gènere, a més d’una vigilància contínua davant del terrorisme, el narcotràfic i altres formes de delinqüència greus, inclòs el tràfic de persones.

Fruit d’aquest treball, el monitoratge i intercepció de «desenes de software maliciosos», un d’ells aquest matí de dijous que pretenia «posar en risc els sistemes dels ciutadans».

Grande-Marlaska ha mostrat la seva indignació per l’atac patit aquest dimecres per un cap de la Guàrdia Civil. «No tolerarem mai situacions com la d’ahir, a la carretera A-42, a l’altura de Getafe», ha dit en al·lusió a un cotxe amb quatre ocupants que incomplien les normes de confinament i que va arrossegar a l’agent.

Marlaska també ha destacat que s’estan produint menys de deu denegacions al dia a les fronteres, fruit de la col·laboració amb les forces de seguretat franceses i portugueses.

«Venen els dies més difícils, en els quals ens correspon a tots esforçar-nos al màxim», ha conclòs.