ENTREVISTA AL VICEPRESIDENT DEL GOVERN

Aragonès: «Reconstruir Catalunya després del virus passarà per un front ampli»

«Felip VI no hauria de ser Rei. La monarquia és caduca i corrupta per naturalesa», apunta

pere-aragons / periodico

Estem davant d’una pandèmia i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982), és un dels encomanats. L’entrevista es realitza per videoconferència, el nexe comú entre un entrevistador i un entrevistat confinats. 

¿Com es troba?

Avui, millor, després d’un parell de dies més complicats. Res greu, però el que és rellevant no és com estigui jo, sinó la situació general i que estem abocant esforços per fer front a aquest repte tan important.

El van acusar d’acudir al centre de coordinació d’emergències sanitàries sense prendre precaucions.

Voldria aclarir que sempre he seguit les indicacions del Departament de Salut. Quan vaig ser informat que estava encomanat vaig quedar confinat i aïllat a casa. Aïllat també de la resta de la família. Les trobades que jo hagi mantingut abans de ser coneixedor del contagi sempre es van fer sota les indicacions de Salut: no saludar amb la mà, mantenir la distància...

Abans de l’estat d’alarma, la Generalitat i, després, el Govern, ¿han intentat mantenir un equilibri entre les mesures per lluitar contra el contagi i el manteniment de les constants vitals de l’economia productiva?

El Govern sempre ha pres les decisions prioritzant la salut de la ciutadania, perquè és el més important. Perquè si no es garanteix, no hi haurà activitat econòmica després. Per això som conscients que ara es precisen mesures molt més extraordinàries de les que avui estan vigents, tot i que suposin un cost per a l’economia. Perquè el cost de no prendre-les serà molt més alt: en termes humans, socials, però també econòmics. Per això insistim a augmentar el grau de confinament. Ara s’autoritza la ciutadania a desplaçar-se per anar a treballar i nosaltres demanem que només s’autoritzi els qui treballen en els serveis essencials o en la cadena alimentària. Sense mesures de xoc, els danys seran més greus.

«Cal autoritzar només els qui es desplacin per treballar als sectors essencials. Sense mesures de xoc, els danys seran més greus».

¿Els efectes del Covid-19 estan superant les previsions de l’Administració?

Ens enfrontem a una malaltia nova i això obliga a prendre decisions sobre la marxa i a partir de l’evidència científica. El Govern va ser pioner en les mesures per evitar el contagi. Ara es precisa que l’Estat incrementi les seves mesures. I això no és una guerra política, ho demanem també per als territoris més afectats.

Va criticar vostè l’estat d’alarma. ¿Creu que Pedro Sánchez prioritza la clau política sobre la sanitària en les seves decisions?

Jo no entraré a fer consideracions per introduir un debat polític que ara sobra. Hi ha una emergència sanitària a què cal fer front. Ja vindrà l’etapa de la reconstrucció econòmica, humana, social, sanitària, ambiental... Perquè som davant d’una crisi sense precedents. Les decisions que ha pres el Govern espanyol són un pas endavant, però creiem que són insuficients. Quant a les mesures de confinament, per exemple, cal donar seguretat jurídica a aquells que treballin en sectors no essencials perquè puguin no anar a treballar. En aquests moments no som en aquest punt. No diré que hi ha administracions que s’ho prenen en calma, perquè no és cert, però falten mesures, com ajornar de manera generalitzada el pagament dels impostos o més ajuts als autònoms. Nosaltres serem propositius, no entrarem en una guerra de tirar-nos el Covid-19 pel cap, però sí serem exigents.

¿Està d’acord amb el que va dir Quim Torra a la BBC sobre el confinament a Espanya?

El que va dir el president és que calen mesures molt més estrictes, que el Govern les ha plantejat i que l’Estat encara no les ha adoptat. I en aquest plantejament estic d’acord amb ell. Fer una polèmica política d’això és un error.

¿La crisi sanitària està reobrint ferides entre Generalitat i Estat? ¿Què passarà quan es reuneixi la taula de negociació?

El que tenim ara, i el que vindrà en les pròximes setmanes, serà molt dur. I l’escenari canviarà radicalment. Ara tenim una emergència extraordinària i això passa per davant de tot. Quan se superi i s’iniciï l’etapa de reconstrucció a Catalunya, s’haurà de formar un front ampli de reconstrucció. Aquest país ho ha fet altres vegades al llarg de la història. ¿Mal o bon clima sobre la taula de negociació? Quan això passi, ja es recuperarà el que s’hagi de recuperar, i serà una polèmica petita en comparació al repte que tenim.

¿L’estat d’alarma ha evitat una nova fractura en el Govern?

Les batalletes partidistes, que en un context de normalitat podrien tenir sentit, ara desapareixen i a mi no em preocupen gens en absolut. 

¿Què li sembla el paquet de mesures econòmiques impulsades per Sánchez? ¿Es posen en moviment 200.000 milions de veritat?

La major part de recursos es mobilitzaran gràcies a avals de l’Estat. Això és útil quant al fet que suposa injectar liquiditat a l’economia i per evitar que la cadena de pagaments a proveïdors a clients es trenqui. Però es necessiten més recursos en sanitat. Aquí hi ha d’haver partida econòmica sense límit en l’àmbit sanitari. Tots els recursos que calgui. El BCE ha anunciat la compra de 750.000 milions d’euros en deute públic. Una part d’aquesta ha de finançar la resposta sanitària.   

«Les batalletes entre ERC i JxCat, ara amb la pandèmia, no tenen importància»

¿La designació d’un successor d’Alfred Bosch mostra que ERC creu que les eleccions seran, ara sí, després de l’estiu?

Quan seran les eleccions, quins són els debats entre ERC i JxCat... m’importen molt poc. És extraordinàriament petit al costat de la pandèmia. Necessitem que totes les àrees del Govern funcionin a ple rendiment. 

¿Felip VI hauria d’abdicar?

Crec que ja no hauria de ser Rei perquè la Monarquia no hauria d’existir. És una institució caduca i corrupta per naturalesa.

¿Creu que seguirà el confinament a la Setmana Santa?

És difícil fer pronòstics, cal ser prudents. Mentalitzem-nos que passaran setmanes abans que aquesta situació es normalitzi.