Bernat Solé, alcalde d'Agramunt, substitueix Bosch com a conseller d'Exteriors

El també diputat al Parlament prendrà possessió dijous

zentauroepp38360691 bernat sole portavoz de junts pel si200320145312

Després de 10 dies d’estudi, ERC ha decidit finalment proposar a l’actual alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, com a nou conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, en substitució d’Alfred Bosch. Bosch va dimitir el 9 de març passat després d’haver fet cessar un alt càrrec del seu departament sobre el qual pesaven acusacions d’assetjament sexual i no haver seguit els protocols d’actuació de la Generalitat en aquests casos. Solé prendrà possessió del càrrec telemàticament aquest dijous, una vegada es faci oficial el seu nomenament pel president Quim Torra.

Solé, a més d’alcalde des de fa nou anys, càrrec que ara deixarà, és diputat i portaveu adjunt d’ERC al Parlament. Es tracta d’un dels valors en alça en el partit.

En un comunicat, el partit ha afirmat que considera que és el moment que Exteriors sigui liderada per una persona aliena, fins ara, a la conselleria, perquè pugui fer «una aproximació neutra als últims esdeveniments», amb referència als presumptes assetjaments del que va ser cap de gabinet de Bosch, Carles Garcias. Així mateix, ERC afirma que ha preferit prioritzar el «perfil polític», tenint en compte que el «departament ja té un equip amb un alt coneixement tècnic». 

El cessament de Garcías, sense comunicar al departament de Presidència, d’on penja tota la funció publica de la Generalitat, va obrir l’antepenúltima crisi al Govern. Després que els presumptes assetjaments fossin revelats pel diari ‘Ara’, Bosch va respondre que el presumpte assetjador, Garcias, havia sigut cessat mes i mig abans. No va ser suficient. La pressió de JxCat, i les sospites que hi havia hagut algun grau d’encobriment de les accions del cap de gabinet, van portar Bosch a dimitir.

Després de la retirada de Bosch, la primera mesura que van prendre els republicans va ser encarregar a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que assumís temporalment les competències. En principi, un dels escenaris, i dels més plausibles, és que les eleccions catalanes, que Torra ja va anunciar que convocaria així que s’aprovessin els pressupostos per al 2020, se celebressin abans de l’estiu, motiu pel qual, potser, feia estèril anomenar un nou conseller.

Eleccions catalanes

La crisi sanitària actual, amb tot, i l’ajornament de les eleccions a Euskadi i Galícia, han convertit el trasllat dels comicis catalans a la tardor gairebé en obligatori. I, per tant, va assenyalar la conveniència de substituir Bosch al capdavant de la conselleria.

Els republicans, a més, recorden que la conselleria compta amb dues àrees més, més enllà de la d’exteriors, com són transparència i relacions institucionals. De fet, una de les primeres mesures en aquestes subàrea serà la de convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat, que penja de l’Estatut i que els independentisme pretenen que complementi, mitjançant el debat d’assumptes pecuniaris concrets, a la taula de negociació sobre el conflicte polític entre governs. 

Quant a la transparència, Esquerra considera «crucial que una persona amb l’experiència institucional de Solé» lideri aquestes àrees.  «Compta amb una gran experiència en la gestió transparent des de l’administració pública», sentencia el comunicat d’ERC.