EL LABERINT CATALÀ

Jové i Salvadó es neguen a declarar davant del jutge per l'1-O

Els diputats d'ERC denuncien ser víctimes d'una «causa general» contra l'independentisme

zentauroepp52730616 jove200311092346 / all rights reserved

Els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó han denunciat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que són víctimes d’una «causa general» contra l’independentisme i s’han acollit al dret a no declarar davant del jutge, en la seva compareixença pel seu processament per organitzar l’1-O.

Segons han informat fonts jurídiques, els dos parlamentaris, que estan imputats per organitzar el referèndum unilateral des dels càrrecs que van ocupar en el departament de Vicepresidència quan el dirigia Oriol Junqueras, han comparegut aquest dimecres davant de la jutge del TSJC Maria Eugènia Alegret per a una declaració indagatòria, pas previ a ser enviats a judici.

Jové, que va ser secretari general de Vicepresidència i Economia, i Salvadó, exsecretari d’Hisenda, estan processats pels delictes de malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets pels preparatius de l’1-O i per planificar presumptament la recaptació dels impostos dels catalans a través de l’Agència Tributària pròpia, considerada per la jutge una de les anomenades «estructures d’Estat».

Membre de la taula

L’ex número dos de Junqueras al capdavant de Vicepresidència forma part de la delegació catalana en la taula de diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez i ha dit que no pensa abandonar-la, malgrat el seu processament, i va encapçalar les reunions de negociació per facilitar la investidura del president del Govern.

La magistrada considera que Jové va exercir un paper clau en els preparatius del referèndum, com a autor del document ‘Enfocats’ i de l’agenda Moleskine que presumptament traçaven el full de ruta unilateral del Govern de Carles Puigdemont a la independència. En la seva compareixença d’aquest dimecres, com ja va fer en la declaració com a investigat, Jové s’ha negat a sotmetre’s a una prova cal·ligràfica perquè els pèrits determinin si el manuscrit de l’agenda Moleskine és seu.

Segons fonts jurídiques, la jutge afirma que Jové és l’autor d’aquest document manuscrit, després d’haver acarat la cal·ligrafia de l’agenda amb la de la firma que l’ex secretari general d’Economia va estampar en els requeriments que el Tribunal Constitucional li va remetre advertint-lo de les conseqüències de seguir endavant amb el referèndum suspès. A més de retenir-los el passaport, que ja van entregar fa uns dies, els dos processats estan obligats a comparèixer davant de la justícia mensualment, segons ordena la jutge en la seva ordre de processament, que la defensa ha recorregut.

«Caixa de solidaritat»

L’ordre de processament exigeix una fiança de 4,1 milions d’euros als dos imputats, part de la qual els imputats al·leguen que ja està dipositada al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga una trentena d’ex alts càrrecs del Govern pels preparatius de l’1-O i al Tribunal de Comptes.

Per contra, 1,6 milions de la fiança exigida corresponen al cost de la gestió informàtica impulsada per la Hisenda catalana per a presumptament recaptar els impostos dels catalans, una partida que no està assegurada ni al Tribunal de Comptes ni al jutjat d’instrucció.

Per aquesta raó, entitats i partits independentistes han fet aquest dimecres una nova crida a la ciutadania per ingressar fons a la «caixa de solidaritat» creada per fer front al cost econòmic de les causes judicials vinculades al procés. En un comunicat, ERC ha denunciat que la «fragmentació judicial» de les causes per l’1-O, la «investigació prospectiva i il·lícita» i la «no proporcionalitat» comporta una «vulneració de drets fonamentals i de garanties processals, així com el dret a un judici just».