Podem suspèn la seva Assemblea Ciutadana per reelegir Iglesias pel coronavirus

Els morats cancel·len l'acte a Leganés després de les recomanacions del Govern d'evitar actes multitudinaris

El vicepresidente del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante un acto de Galicia en Común en A Coruña a 29 de febrero de 2020 / M. Dylan (Europa Press)

Podem ha suspès l’Assemblea Ciutadana Estatal programada per al 21 de març en la qual, tret de sorpresa, s’hauria de donar a conèixer la reelecció de Pablo Iglesias com a secretari general de la formació. La cancel·lació es deu a les recomanacions llançades aquest dimarts pel Govern de cancel·lar tots aquells actes en els quals hi hagi grans aglomeracions de persones. 

 

«Seguint indicacions de les autoritats competents, queda suspesa la trobada prevista per al 21 de març a Leganés», apunta el secretari d’Organització morat, Alberto Rodríguez, a Twitter. Segons indica, el procés per elegir el secretari general del partit i el Consell Ciutadà Estatal seguirà endavant ja que es realitza de manera telemàtica. A més, assenyala que els resultats de la votació seran públics en les dates previstes.

 Segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la roda posterior al Consell de Ministres, queden suspesos tots els actes «a porta tancada» que tinguin una afluència de més de 1.000 persones a les tres zones de transmissió significativa (Comunitat de MadridLa RiojaLabastida i Vitòria). Una mesura que afecta l’esdeveniment planificat pels morats per renovar la cúpula del partit i els documents polítics i organitzatius en què es fonamenta la formació. 

Altres suspensions

La decisió de Podem arriba un dia després que Cs anunciés que tampoc celebrarà l’Assemblea General en la qual s’entronitza Inés Arrimadas i es debat l’estratègia política per a la nova etapa del partit que tindria lloc els pròxims dissabte diumenge

Qui no va suspendre el seu congrés anual va ser Vox. Els de Santiago Abascal van celebrar una assemblea multitudinària diumenge passat, 8 de març. Aquest dimarts s’ha conegut que el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, que va rebre un bany de masses en aquest míting, ha donat positiu en coronavirus. La notícia ha portat els 52 diputats ultres a autoimposar-se una quarantena per evitar contagis. 

Aquesta mesura ha tingut repercussió en el funcionament del Congrés, que ha pres la decisió de suspendre els plens d’aquesta setmana a causa de l’absència de Vox. Segons ha detallat la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, l’absència del grup parlamentari d’extrema dreta per complet  «redueix la legitimitat democràtica» del debat.