eleccions basques

Iturgaiz: molts han sentit que el PP basc no era l'altaveu de la Constitució

La cap de llista de la coalició electoral de PP+Cs advoca per ser un «dic de contenció» davant els «socialistes, comunistes, separatistes i batasunes»

GRAF3455. MADRID, 23/02/2020.- Fotografía de archivo (27/11/2018) del expresidente del PP vasco Carlos Iturgaiz que será el candidato de la coalición de Partido Popular y Ciudadanos en las elecciones vascas de abril, según ha anunciado esta tarde el secretario general del PP, Teodoro García Egea. EFE/Luis Tejido / LUIS TEJIDO (EFE)

El cap de llista de la coalició electoral del PP+Cs a les eleccions basques del 5 d’abril, Carlos Iturgaiz, ha afirmat que el PP basc ha de ser un «dic de contenció al nacionalisme», un «altaveu en defensa de les llibertats la Constitució i la unitat d’Espanya» i ha considerat que «molts han sentit que no era així fins ara». En declaracions a Ràdio Euskadi, Iturgaiz ha reconegut que una vegada presa la decisió per la Direcció nacional del PP que Alfonso Alonso no sigui candidat a la Lendakaritza, és per a ell «un honor i un repte ser el candidat de la coalició PP+Cs, tal com l’hi va sol·licitar el líder del PP, Pablo Casado. 

Després d’apostar per «animar» els ciutadans que defensen «les llibertats, la Constitució i a Espanya a terra basca», ha reconegut que es tracta d’una tasca que li venia de gust i que posarà «tota la carn a la graella per a això». Segons el seu parer, el PP del País Basc ha de ser un «dic de contenció al nacionalisme en aquests moments en què hi ha una greu situació a Espanya», on el PSOE ha «deixat de defensar els principis bàsics de la Constitució i s’ha aliat amb els independentistes a Catalunya, amb els que volen trencar Espanya».

«Veiem que un dels socis preferents del PSOE són els batasunes, Otegi i companyia, que odien Espanya. El PP basc ha de ser l’altaveu, i aquest altaveu ha de sonar molt alt en defensa de les llibertats, la Constitució i la unitat d’Espanya», ha argumentat. En aquest sentit, ha considerat que «molts han pensat o han sentit que no era així fins ara» i, per això, «s’ha de donar aquesta força al PP basc i que se sentin còmodes els votants del PP, de Cs i que abans votaven el PP i han deixat de fer-ho». Des d’EsRadio, Iturgaiz ha assenyalat que cal «unir forces» amb Vox per fer front al «Govern fasciocomunista».

«Insòlita» substitució d’Alonso

En una altra entrevista a Onda Cero, Iturgaiz ha reconegut que la substitució d’Alonso com a candidat dels populars bascos a les eleccions autonòmiques és «insòlita». En la seva primera entrevista després de conèixer-se la decisió de Génova, Iturgaiz s’ha definit com «una persona de partit» i ha assegurat que afronta «amb tota la il·lusió» possible la missió que li ha assignat Casado: «Estirar el carro del PP».

Aquest mateix dilluns, el Comitè Electoral Nacional del PP ha designat Iturgaiz com a candidat a ‘lehendakari’ en les pròximes eleccions basques, que se celebraran el 5 d’abril.