després de renovar el Pacte de Toledo

El Govern central ajorna al 2021 el traspàs a Euskadi de la gestió econòmica de la Seguretat Social

La ministra Darias reconeix que ha triat la data perquè és una «matèria complexa»

GRAFCAV2737. VITORIA, 20/02/2020.- El lehendakari, Iñigo Urkullu (d), recibe este jueves en Vitoria a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias (i), antes de reunirse para concretar el calendario de transferencias pendientes, que incluirá la gestión del régimen económico de la Seguridad Social. EFE/ David Aguilar / David Aguilar (EFE)

Els governs central i basc han decidit posposar fins al 2021 l’«estudi» de la transferència de la gestió econòmica de la Seguretat Social a Euskadi, a l’espera que «estiguin avançats» els acords de renovació del Pacte de Toledo. Aquesta decisió s’ha pres en la segona reunió de treball que han mantingut aquest any delegacions dels dos executius, la del central encapçalada per la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i la basca pel conseller de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka.

Les dues delegacions han tancat una «Proposta de cronograma orientatiu de possibles negociacions dels traspassos sol·licitats pel Govern de la Comunitat Autònoma del País Basc», en què s’inclouen 32 competències pendents, amb dates concretes d’inici i acabament de traspàs, tret del cas de la gestió econòmica de la Seguretat Social.

En aquest cas, la data que es fixa no és per al traspàs d’aquesta competència, sinó per portar a terme un «estudi per a l’examen de matèries relacionades amb la gestió econòmica de la Seguretat Social», entre el juny i el desembre del 2021.

Transferència posposada

La ministra ha explicat que s’ha optat per aquesta fórmula i per posposar aquesta transferència, perquè es tracta d’una matèria «tremendament complexa» i perquè el manteniment del sistema de la Seguretat Social centra el treball de la comissió del Pacte de Toledo al Congrés dels Diputats. «Hem traslladat [al Govern basc] la possibilitat d’analitzar això [traspàs de la gestió econòmica de la Seguretat Social] amb un termini suficient, una vegada que estiguin ben avançats els acords del Pacte de Toledo. És una raó de pes».

Per la seva banda, Erkoreka ha deixat clar que en cap cas es planteja «la ruptura de la caixa única de la Seguretat Social», com ha denunciat el PP, sinó que es tracta de «complir estrictament» el que recull l’Estatut de Gernika. Quant a la competència penitenciària, el seu traspàs començarà el juny d’aquest any, amb la previsió de ser totalment efectiu al desembre.