ERC busca els recolzaments parlamentaris per rebaixar l'edat del vot als 16 anys

La diputada republicana Marta Rosique defensa que la mesura pretén que els joves puguin participar en política

El PSOE i Unides Podem es van comprometre a obrir aquest debat al si de la Comissió Constitucional del Congrés

undefined51894964 i d el portavoz de jovent republic pau morales ofrece dec200123114550 / Eduardo Parra

La tercera és la bona. Sembla que així pensen a Esquerra Republicana de Catalunya(ERC), que, aquest dijous, va presentar al Congrés dels Diputats, per tercera vegada, una proposició de llei perquè els joves de 16 i 17 anys puguin votar. L’aritmètica parlamentària i les efímeres legislatures viscudes en els últims anys van impedir als d’Oriol Junqueras tirar endavant aquesta demanda. No obstant, la nova composició de la Cambra baixa, amb majoria favorable a impulsar una reforma de la llei orgànica del règim electoral central, ha fet que els republicans es llancin a intentar-ho novament.

«Nosaltres defensem el dret a vot als 16 anys, perquè es tracta de garantir més drets», va assegurar la diputada republicana Marta Rosique abans de defensar que l’objectiu és que «els joves puguin participar sobre les decisions polítiques» relatives a sanitat, educació o vivenda, entre d’altres. Per aconseguir-ho, en la formació independentista confien a tenir el suport de les mateixes forces que van donar el seu ‘sí’ a la mesura el 2016, quan el PPCs i el PNB hi van votar en contra i no es va aconseguir la majoria absoluta requerida de 176 parlamentaris.

Suma de forces

Socialistes i podemistes van donar suport al plantejament fa poc més de tres anys. No obstant, en l’acord programàtic que van firmar fa unes quantes setmanes només es van comprometre a obrir, en el si de la Comissió Constitucional del Congrés, «el debat sobre la possibilitat d’atorgar el dret de sufragi actiu i passiu a les persones joves de 16 i 17 anys». Ara bé, tot sembla indicar que cap de les dues formacions tindria problemes per rebaixar l’edat legal per votar.

El 2016 també hi van votar a favor els diputats del PDECat (ara JxCat) i EH Bildu. Aquests últims, segons ha pogut confirmar aquest diari, es mantenen en el ‘sí’. A més, la proposta comptaria amb el suport dels representants de Més País, Compromís i el BNG, que recullen en els seus respectius programes electorals la mateixa promesa.  

D’aquesta manera, si el debat promès pel Govern adquirís un rumb favorable, seria qüestió de temps que els 176 vots que sumen el PSOE, Unides Podem, ERC, Bildu, Més País i BNG permetin que a les files per votar en els pròxims comicis es puguin trobar més adolescents.