L'Eurocambra posa en marxa el suplicatori contra Puigdemont i Comín

La comissió d'assumptes jurídics serà la responsable de fer un informe que haurà de votar-se posteriorment en el ple

Els tres grups principals del Parlament Europeu, populars, socialistes i liberals, recolzen el suplicatori perquè la justícia pugui «fer la seva feina»

puigde / periodico

El tràmit del suplicatori contra Carles Puigdemont i Toni Comín ja està en marxa a l’Eurocambra. La presidència del Parlament Europeu ha comunicat aquest dijous, durant l’obertura de la sessió plenària, la sol·licitud enviada pel Tribunal Suprem contra els dos eurodiputats espanyols, que es van estrenar dilluns passat a Estrasburg, cosa que activa el procediment que es prolongarà durant uns quants mesos.

«Les autoritats espanyoles s’han adreçat al president de la nostra institució [David Sassoli] per sol·licitar que es retiri la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín per poder seguir amb les investigacions judicials contra aquests dos eurodiputats. Segons el reglament, aquesta sol·licitud se sotmetrà a la comissió d’assumptes jurídics i a la comissió competent», ha afirmat la vicepresident de l’Eurocambra, Ewa Kopacz, que aquest dijous ha presidit l’obertura de la sessió.

Amb aquesta notificació oficial arrenca la tramitació d’un procés que es prolongarà diversos mesos. El procediment no fixa cap termini concret tot i que sí que assenyala que l’expedient d’immunitat haurà de tramitar-se amb «tota la celeritat que es pugui» cosa que a la pràctica habitualment sol rondar entre tres i sis mesos, tot i que hi ha hagut casos en el passat en què els terminis s’han allargat molt més.

puigde / periodico

Puigdemont ha utilitzat Twitter per afirmar que tot està «en ordre i segons les previsions». En un tuit, el líder independentista també ha carregat contra els socialistes afirmant que «després de tants escarafalls» al final «votaran amb Vox sense cap tipus de complex». 

Pròxim pas, comissió d’assumptes jurídics

Ara el primer pas serà remetre la qüestió a la comissió d’assumptes jurídics que el primer que haurà de fer –la pròxima reunió està prevista el 27 i 28 de gener– és nomenar un ponent responsable d’elaborar l’informe de recomanació de l’anul·lació o no de la immunitat que, posteriorment, haurà de votar-se primer en la comissió parlamentària i després en sessió plenària. Tot aquest procés tindrà lloc a porta tancada i mentre duri Puigdemont i Comín tindran dret a ser escoltats en audiència, així com a aportar tota la documentació que considerin necessària. El ponent de l’informe no podrà ser de la mateixa nacionalitat que els afectats ni del mateix grup parlamentari.

Dimecres, el PSOE va anunciar que recolzaria, tret de canvis d’última hora, el suplicatori al Parlament Europeu per actuar contra Carles Puigdemont i Toni Comín. Els socialistes insisteixen que la decisió definitiva no està presa, que encara falten mesos perquè es voti aquesta iniciativa a la Cambra comunitària, però no contemplen votar en contra de la petició, duta a terme pel jutge Pablo Llarena i recolzada per l’Advocacia de l’Estat, perquè es retiri la immunitat a l’expresident i a l’exconseller.

A més dels socialistes, també són partidaris de recolzar l’aixecament de la immunitat els líders del grup del PPE i del liberal Renew, amb la qual cosa, a priori, i si no hi ha grans desercions en les seves files en la futura votació, n’hi hauria prou perquè l’expedient sigui aprovat per la majoria simple que requereix. «Respectem plenament els principis de l’Estat de dret i si les autoritats espanyoles ens demanen que retirem la immunitat, el nostre partit està preparat per fer-ho» perquè «la justícia ha de fer la seva feina», deia aquest dimarts el cap de files del PPE, Manfred Weber. «La justícia ha de fer la seva feina», va afegir en línies amb l’actitud que també va esgrimir el líder dels liberals, Dacian Ciolos

En tot cas, «el normal», asseguren fonts de l’Eurocambra, és que les sol·licituds de suplicatoris s’aprovin. Segons les xifres aportades aquest dimarts per la presidenta dels Socialistes i Demòcrates (S&D), Iratxe García, l’any passat es van tramitar més de 50 expedients d’immunitat amb una taxa d’aprovació superior al 90%. Aprovar la sol·licitud no significa la pèrdua automàtica de la seva condició d’eurodiputats, sinó l’aixecament de la seva immunitat parlamentària perquè la justícia espanyola pugui continuar tramitant l’euroordre que la justícia belga va paralitzar a principis d’any. «El més normal, pel que he vist, és que la gent demani que s’aixequi la immunitat per tenir l’oportunitat de defensar-se al seu propi país, perquè amb la immunitat funcionant no poden personar-se als tribunals», asseguren fonts de la comissió responsable.