El sobiranisme acompanya Puigdemont i Comín a Estrasburg

L'expresident i Comín intervindran en el seu primer ple com a eurodiputats

Torra i Torrent acudeixen a la sessió després del controvertit revés a Junqueras

zentauroepp51453223 puigdemont comin191220125555 / Nazaret Romero

L’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín s’estrenaran aquest dilluns a Estrasburg com a eurodiputats de ple dret. El primer ple de l’any de la Cambra comunitària vindrà precedit per diverses imatges de gran càrrega simbòlica per a l’independentisme català, que desplaça a la ciutat francesa els màxims representants institucionals: el president, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent, i bona part del Govern. La cita tindrà un sabor agredolç per al sobiranisme, després que l’Eurocambra decidís divendres desposseir l’exvicepresident Oriol Junqueras del seu escó.

Torra, acompanyat pel vicepresident Pere Aragonès i els consellers Alfred BoschDamià CalvetMiquel Buch i Meritxell Budó, acompanyaran Puigdemont i Comín a les 13.15, hora prevista de l’entrada d’aquests a l’Europarlament, i després atendran la premsa. Després sortiran de nou per participar en una concentració independentista organitzada pel col·lectiu Omplim Estrasburg a les portes de l’edifici. S’hi denunciarà l’absència de Junqueras, entre altres missatges.

Últims tràmits

Després d’un dinar amb el Govern, els dos nous eurodiputats completaran el tràmit administratiu de recollida de documentació i accediran a l’hemicicle per participar en el seu primer ple, que començarà les 17.00 hores i s’allargarà fins dijous. El primer que farà el president de l’Eurocambra, l’italià David Sassoli, serà comunicarà que Puigdemont i Comín són nous integrants del Parlament.

Està previst que tots dos intervinguin en la sessió, tal com va apuntar Comín a RAC-1. Serà entre dimarts i dimecres, ja que el grup al qual pertanyen, el de no adscrits, els ha facilitat la possibilitat d’un torn de paraula en algun dels assumptes que es discutiran. Serà necessàriament una intervenció breu, d’un minut i mig a tot estirar, que s’ha de cenyir al que s’estigui debatent. Puigdemont i Comín probablement no utilitzaran el català –que no es transcriu–, sinó alguna llengua oficial de l’Eurocambra.

En paral·lel, el president del Parlament, Roger Torrent, es reunirà amb els vicepresidents de l’Eurocambra Heidi Hautala i Dimitrios Papadimoulis.

L’absència

L’absència de Junqueras serà un altre focus de la jornada, quan continua viva en l’independentisme l’enèsima controvèrsia interna, pel pla fallit de Torra de facilitar un permís a Junqueras tot i que el Suprem vetés el seu desplaçament a Estrasburg. Els més pròxims a Puigdemont afirmen que el líder d’ERC es podria haver acollit a un permís de la Conselleria de Justícia i que potser no el va acceptar per no incomodar el PSOE. Esquerra acusa JxCat de llançar una proposta inviable que hagués perjudicat als interessos judicials de Junqueras.