decisió judicial

El jutge denega l''habeas corpus' demanat per la dona i el pare de Junqueras

La família de l'exvicepresident considera que està privat de llibertat il·legalment

El fiscal ha informat en contra d'acceptar-ne la tramitació per no reunir els requisits legals

dbbf0a3c-efc9-4ccc-a4e9-8cc6ff661d37-hd-web / periodico

Un jutge de Manresa ha denegat l’‘habeas corpus’ presentat aquest divendres al matí per la dona i el pare de Oriol Junqueras per «detenció il·legal» i en el qual reclamaven el seu alliberament immediat. La magistrada la inadmet al considerar que no s’ajusta a les exigències legals que regulen aquest procediment. [Seguiu les últimes notícies sobre Catalunya en directe.]

La fiscalia havia informat hores abans en contra de la seva tramitació perquè falten els requisits necessaris, ja que l’empresonament del dirigent independentista va ser acordat pel Tribunal Suprem arran de la sentència del procés. En la seva resolució, la jutge avala la tesi del fiscal i assenyala que la privació de llibertat de Junqueras, per tant, «va ser acordada per decisió judicial».

L’escrit que firmen Artur Junqueras i Neus Bramona ha sigut presentat al jutjat de guàrdia de Manresa, que és l’òrgan judicial al qual correspon el centre penitenciari de Lladoners (Sant Joan de Vilatorrada), on hi ha empresonat l’exvicepresident de la Generalitat.

El pare i la dona del dirigent independentista sol·licitaven que el jutge analitzés la situació en què es troba Junqueras, empresonat per la sentència del procés, al considerar que està retingut de manera il·legal. Argumentaven que s’havia de complir obligatòriament la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que atorgava la immunitat al líder d’ERC des del 13 de juny del 2013, dia que va ser elegit europarlamentari, i que es procedís a la seva llibertat. 

Aquest procediment d’‘habeas corpus’ s’utilitza normalment per a persones detingudes per la policia, no empresonades, tot i que en ocasions s’han sol·licitat presos que es considera que estan reclosos més temps del legalment establert.

L’ofensiva judicial impulsada per la família de Junqueras respon a la decisió d’aquest dijous del Tribunal Suprem de mantenir a la presó l’exvicepresident i denegar-li la immunitat, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que el va reconèixer com a eurodiputat.

Detencions arbitràries

L’‘habeas corpus’ constitueix una institució d’ordre jurídic que pretén evitar les detencions arbitràries i que garanteix la llibertat personal de l’individu. El recurs se sol utilitzar per impedir abusos per part de les autoritats, ja que obliga a donar a conèixer la situació del detingut davant d’un jutge.

Aquesta figura procedeix del dret anglosaxó i és recollida a l’article 17 de la Constitució, que regula el dret fonamental a la llibertat i la seguretat, i consisteix en la «immediata posada a disposició judicial de tota persona detinguda il·legalment». És, en definitiva, una garantia del ciutadà en vista de qualsevol privació de llibertat il·legítima.

Drets fonamentals

Entre les causes que permeten considerar no vàlid un arrest, segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional, figuren l’arbitrarietat –inexistència de pressupostos legals per a la detenció–, la vulneració de drets fonamentals, l’haver-se superat el temps legal de detenció (fixat en 72 hores com a màxim o cinc dies per causes de terrorisme), l’absència de motivació d’una mesura de presó provisional o la vulneració de drets processals de la persona privada de llibertat.

El procediment, segons la llei, s’inicia mitjançant escrit o compareixença, sense necessitat que intervinguin l’advocat o procurador del detingut. Simplement s’han de fer constar les dades personals del sol·licitant i, en el seu cas, de la persona per a qui se sol·licita l’empara, lloc i circumstàncies rellevants de la privació de llibertat i motiu concret pel qual s’insta l’‘habeas corpus’. En la majoria dels casos, aquestes peticions són denegades.