TENSA INVESTIDURA

El 'Financial Times' veu «hostilitat» a Espanya com abans de la guerra civil

En un editorial, el diari qualifica de «positiu» l'acord PSOE-ERC i qualifica de «ridículament exagerades» les acusacions del PP, Vox i Cs contra Sánchez

zentauroepp51590657 casado200105100256 / Jesus Hellin

El ‘Financial Times’ aborda aquest dimecres en un editorial la investidura de Pedro Sánchez. El diari britànic veu «carregat» l’ambient polític a Espanya i considera que la classe política «sembla haver tornat a l’hostilitat  i la polarització que van precedir a la guerra civil».

A l’editorial, el ‘Financial Times’ considera que l’aposta de PSOE i ERC pel diàleg per abordar el conflicte català és «positiva» i qualifica de «ridículament exagerades» les acusacions de «traïció» que el PP, Vox i Cs van llançar contra Pedro Sánchez durant el debat d’investidura.

El diari financer britànic destaca que la investidura permet «posar fi a vuit mesos de paràlisi política» tot i que apunta que la coalició del PSOE amb Podem té «pocs precedents exitosos a l’Europa de la postguerra». En aquest sentit, apunta que l’aprovació dels Pressupostos  Generals de l’Estat posarà a prova l’aliança entre socialistes i podemites.

En clau econòmica, l’editorial avisa Sánchez, que avui ha promès el càrrec, que seria un «error» revertir les reformes econòmiques aplicades durant la crisi i insta el president a «demostrar el seu compromís amb la disciplina fiscal».  

Avís davant del referèndum

Sobre Catalunya, el diari afirma que «el diàleg només pot ser positiu»: «Els líders de Madrid i Catalunya han de trobar fórmules per rebaixar les tensions i reparar les divisions», apunta abans d’advocar per «nous mecanismes» per reforçar «l’autonomia regional dins de l’Estat espanyol».

Avisa que si ERC manté la seva petició de referèndum d’autodeterminació, «tard o d’hora» això es convertirà en una «diferència insuperable».

Com a conclusió, l’editorial apunta que «Sánchez serà jutjat per la seva habilitat per calmar els ànims. Una oposició agressiva és improbable que rebaixi el to. Però el pragmatisme en el poder, fins i tot amb l’extrema esquerra, ajudaria a restaurar una mica l’equanimitat política que havia caracteritzat l’Espanya moderna».