LA NOVA CAMBRA BAIXA

El PP s'enreda amb el 'cordó sanitari'

Casado es nega a aclarir si prestarà diputats a Vox perquè sigui present en la Mesa del Congrés

El Parlament alemany va excloure l'extrema dreta del seu òrgan rector

El presidente del Partido Popular, Pablo Casado, ofrece una rueda de prensa tras recoger el acta de diputado acompañado de la portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo (2d); y el secretario general del Grupo Popular, Guillermo Marisca (1d), en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 28 de noviembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

El diccionari de l’IEC defineix l’expressió‘cordó sanitari’com la «defensa que s’oposa a una epidèmia mitjançant mesures administratives i materials que n’impedeixen la propagació». En política, es refereix als acords entre partits per aïllar i impedir l’accés al poder de forces considerades extremistes o antidemocràtiques. Fa dies que el PP està enredat amb el ‘cordó sanitari’ en què el PSOE i Unides Podem pretenen involucrar-lo per evitar que la ultradreta de Vox es faci un lloc a la nova Mesa del Congrés, que es constituirà el pròxim dimarts.

El president del PP, Pablo Casado, i els principals dirigents del partit no deixen de repetir diàriament que no estan disposats a «teixir cap ‘cordó sanitari’ davant partits constitucionalistes com Vox», en paraules del mateix líder dels populars abans d’activar ahir el ventilador i instar els periodistes que l’interrogaven per aquesta qüestió a preguntar «si el PSOE teixirà cordons sanitaris amb ERC, amb Bildu o amb JxCat».

«Espero que preguntin a un diputat socialista què opina que s’estiguin negociant els pressupostos de Navarra amb Bildu, els hereus de Batasuna, el partit que legitima l’assassinat de 800 persones a Espanya i que no ha demanat perdó a les milers de persones que han hagut d’abandonar la seva llar», va reclamar Casado abans de reblar: «El ‘cordó sanitari’ ens l’estan practicant a nosaltres».

Més enllà de ventiladors, el PP continua sense aclarir el ‘quid’ de la qüestió, que és si està disposat a deixar diputats a Vox perquè tingui representació en la Mesa. Perquè els ultres per si sols no tenen garantit el seient en l’òrgan rector de la Cambra baixa.

Les combinacions

El PSOE i Unides Podem volen assegurar-se la majoria en la Mesa designant cinc dels nou membres i s’han ofert a ajudar el PP i Cs a repartir-se els quatre restants a canvi de la seva col·laboració per excloure l’extrema dreta. L’altra via que tindrien les esquerres per superar els 52 vots de Vox seria renunciar a la vicepresidència primera, o bé sumar 200 vots, cosa que suposa aglutinar bona part de les formacions nacionalistes i independentistes. Al PP li agradaria que Ciutadans tingués un seient, però no pot prestar-li ajuda sense donar-la també a Vox, i així participar en el ‘cordó sanitari’ de l’esquerra.

Si el PP facilita l’accés de Vox a la Mesa, la seva actitud contrastarà amb la d’alguns dels seus partits germans europeus. Per exemple, fa dos anys, la CDU d’Angela Merkel no va dubtar a afegir-se al ‘cordó sanitari’ que va barrar el pas als ultradretans d’Alternativa per Alemanya (AfD). Per una norma no escrita, les sis vicepresidències se solien repartir entre els grups, de manera que una hauria d’haver recaigut en AfD, que, com Vox, és la tercera força del Bundestag. Però l’elecció va topar amb el rebuig de la resta dels grups.

En el cas del Congrés, només en una ocasió es va excloure de la Mesa la tercera força. Va ser el 1993, en l’última legislatura de Felipe González, quan el PSOE va deixar foraIU per donar una cadira a CiU i una altra al PNB, amb qui després es recolzaria per a la investidura.