El PSOE i ERC pacten equips i es reuniran dijous a Madrid

Rufián, Vilalta i Jové negociaran amb Lastra, Illa i Calvo o Ábalos

El ple del Parlament i la Diputació Permanent retarden la trobada

undefined49092899 madrid 16 07 2019 politica la vicesecretaria general y po191122185428 / DAVID CASTRO

Gabriel Rufián i Adriana Lastra es van trobar per casualitat dijous al migdia a Madrid, a prop del Congrés dels Diputats, quan el portaveu republicà acudia a la gravació d’un programa de La Sexta. Es van saludar i van quedar a veure’s al final del rodatge per establir qui conformarà els equips del PSOE i ERC per negociar la investidura de Pedro Sánchez i fixar la data de la pròxima reunió. Tot i que el Govern té pressa perquè vol que el ple se celebri abans de Nadal, l’activitat política retarda la trobada, que probablement serà el pròxim dijous, segons indiquen fonts republicanes. Dilluns ERC fa la consulta a les seves bases sobre la seva disposició a facilitar la reelecció de Sánchez. Dimarts, el Parlament celebra ple. I, dimecres, hi ha Diputació Permanent al Congrés.

En un símptoma de la seva disposició a negociar, els republicans, segons va avançar ‘Nació Digital’, ja han designat els seus representants. Seran Rufián; la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el diputat del Parlament i president del Consell Nacional, Josep Maria Jové. El PSOE encara no ha col·locat totes les seves cartes. Primer vol esperar que els seus militants avalin aquest dissabte l’acord de coalició amb Unides Podem, que deixa clara l’aposta pel «diàleg» a Catalunya, i després a la consulta d’ERC. Fonts socialistes confirmen que Lastra, amb qui Rufián té una relació fluida, formarà part de l’equip negociador. La resta d’integrants encara estan en discussió, però el més probable, indiquen les mateixes fonts, és que siguin el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, i el seu homòleg en el PSOE, José Luis Ábalos, o la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo

«Esperarem», insisteixen els socialistes, que volen portar tot aquest procés amb la màxima discreció, igual que van fer amb el pacte amb Pablo Iglesias, els detalls del qual no es van conèixer fins que va estar subscrit. Tot i així, el PSOE, com va avançar EL PERIÓDICO, es mostra obert a cedir a una de les reivindicacions d’ERC i crear una taula de negociació sobre la crisi territorial. Però, formada per partits, no pel Govern central i la Generalitat, perquè els socialistes volen evitar tant sí com no el tracte amb el president català, Quim Torra. Sánchez no necessita JxCat per ser reelegit, però l’abstenció dels 13 diputats del partit d’Oriol Junqueras, juntament amb el recolzament de Podem i els minoritaris no independentistes, resulta imprescindible.