El jutge apunta que les subvencions a una entitat sobiranista van ser per al procés

La fundació CATMón va rebre més de dos milions d'euros d'administracions, la majoria vinculades a CDC o ara al PDECat

La Guàrdia Civil investiga si part dels diners públics suposadament desviats van finançar l'activitat de Puigdemont a Waterloo

zentauroepp43471773 pol victor terradellas191112172419 / RICARD FADRIQUE

El jutge Joaquín Aguirre apunta que els fons públics percebuts per l’entitat sobiranista CatMón a través de subvencions irregulars podrien haver sigut destinats a la realització de «viatges i entrevistes» referents a la independència de Catalunya, segons assenyala en la causa per desviació de fons públics a fundacions afins a l’antiga CDC. Els ajuts que investiga, «per tant», serien aliens a l’àmbit propi de la fundació i «a la finalitat per a la qual es van destinar» els ajuts concedits.

El magistrat detalla que la fundació investigada, presidida per l’activista Víctor TerradellasVíctor Terradellas, persona pròxima a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va rebre més de dos milions d’euros de diners d’administracions vinculades en molts casos a l’extinta CDC i ara al seu partit hereu, el PDECat. La Guàrdia Civil, que s’ha fet càrrec de les indagacions, està investigant la destinació final d’aquests diners i si part dels fons podrien haver-se destinat a les activitats de l’expresident a Waterloo (Bèlgica).

L’instructor de la causa oberta per presumpta malversació de fons públics, entre altres delictes, es pronuncia així a la interlocutòria en què autoritza la intervenció del telèfon a Terradellas, i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Segons la resolució, la documentació trobada en el registre de la fundació CATMón, que va ser constituïda el 2003 per polítics convergents com araFelip Puig i Josep Rull, «no revela una intensa activitat cooperativa internacional» que justifiqui la recepció dels dos milions d’euros en diversos exercicis. Al contrari, assenyala el jutge, «la major part» del material confiscat el 24 de maig del 2018 a la seu de l’entitat, al carrer de Fonollar de Barcelona, es refereix a la tasca desenvolupada per Terradellas «per contribuir a l’obtenció de la independència de Catalunya».

El jutge ressalta que de la vigilància a Terradellas es desprèn que «no s’ha arribat a conèixer activitat laboral professional» que li reporti mitjans econòmics. Per tant, al seu parer, els ingressos de les subvencions podrien constituir el seu únic mitjà de vida, «cosa que en si mateixa constitueix una presumpta malversació». El jutge concreta que aquest activista i ex alt càrrec de CDC «té una nombrosa agenda de contactes, reunions i viatges, fins i tot internacionals, que haurien sigut finançats» presumptament amb càrrec a les subvencions. A més, exposa que del contingut d’una llibreta personal trobada en el registre de CatMón es desprèn que la majoria d’aquesta activitat de Terradellas es refereix al procés independentista.

300.000 euros a Suïssa

El magistrat posa com a exemple les anotacions sobre un compte corrent obert en un banc de la localitat suïssa de Crans-Montana, en què s’anaven a ingressar 300.000 euros, o la logística per allotjar 200 persones (hotel i bitllet) per a unes activitats realitzades a Berlín. Aquesta despesa, segons aquesta documentació, s’anava a pagar així: a través «de nosaltres o d’ell». La Guàrdia Civil precisa en un informe que en aquest apunt apareix a sobre la inscripció «H10» i afegeix que a la capital alemanya hi ha un hotel d’aquesta cadena. En aquesta ciutat, incideixen, es va allotjar Puigdemont l’abril del 2018, quan l’Audiència Territorial de Schlewing el va deixar en llibertat després de ser detingut al març a prop de la frontera amb Dinamarca.

El jutge recorda que totes les subvencions de la Diputació de Barcelona investigades, alguna a CATMón, estaven relacionades amb ajuntaments regits en aquell moment per CDC, «una vegada iniciat l’anomenat procés independentista». Segons la seva opinió, s’han obtingut converses de WhatsApp en les quals es revela el «destacat paper que tenia Terradellas en aquest procés, si bé era a l’ombra». El jutge es remet a les converses d’aquest activista amb Puigdemont el 25 i 26 d’octubre del 2017, dia anterior a la declaració unilateral d’independència (DUI), sobre la possible intermediació de Rússia Rússia, tal com va publicar EL PERIÓDICO, així com el viatge de Terradellas a Moscou. El magistrat conclou que «no és estranya la proximitat de Terradellas amb Puigdemont», ja que es va atorgar una subvenció de 100.000 euros a CATMón per part de la Conselleria de Presidència, qüestió que s’està investigant.