DESPRÉS DE L'ACORD AMB IGLESIAS

¿Quins recolzaments necessita Sánchez per a la seva investidura?

El vot a favor o l'abstenció de Ciutadans, Esquerra i el PNB resultaran claus

El preacord per a un Govern de coalició firmat aquest dilluns entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha de passar encara l’examen del Congrés, aconseguir una majoria de la Cambra baixa que doni llum verda a la investidura del líder socialista.

A falta de tancar els detalls d’aquest pacte i el repartiment de ministeris i responsabilitats en el nou Executiu, la investidura compta ja a priori amb 159 vots a favor, lluny encara de la majoria absoluta que es requereix en primera votació.

Són els 120 vots del PSOE, els 35 de Unides Podem i les seves confluències, el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria, soci del PSOE, i els tres de Més País i Compromís que, tot i que no ha segellat el preacord, s’ha compromès a tota hora a recolzar un Govern progressista.

Amb aquests 159 recolzaments, Pedro Sánchez ja podria ser investit en segona volta, en la qual són necessaris més vots a favor que en contra, sempre que s’abstinguessin en la votació ERC, Cs, PNB, CC, EH-Bildu, BNG i Terol Existeix.

Amb aquest escenari, el PP, Vox, Na+, JxCat i la CUP votarien en contra, sumant 152 vots negatius.

En el cas que Cs, actualment un partit escapçat per la dimissió d’Albert Rivera, es decantés pel vot en contra a Sánchez, com ha anunciat aquest dimarts en un comunicat, ja faria falta que un altre partit com el PNB o ERC passés de l’abstenció al ‘sí’ en aquesta votació d’investidura en segona volta.

Si el PNB se suma a la investidura, Sánchez seria investit en segona votació amb 166 vots a favor i 162 en contra. Si a més arribés a aquest acord ERC, ho faria ja per majoria absoluta, 179 recolzaments, tres més dels necessaris.

Encara hi ha una altra opció que no demandaria de la participació del PNB, ni d’ERC. Que Coalició Canària, el BNG i Terol Existe passin de l’abstenció al sí. Els comptes serien 163 vots a favor i 162 en contra.

Pedro Sánchez ha expressat en nombroses ocasions que no desitja comptar amb el recolzament dels independentistes per a la investidura, així que la clau de la votació pot estar en Ciutadans, l’abstenció del qual facilitaria aquests comptes que, de segur, ja han fet a Moncloa. 

zentauroepp50868393 madrid 12 11 2019 politica el presidente del gobierno en f191112162526 / DAVID CASTRO