ESCRUTINI

Resultats de les eleccions a Espanya: generals i per municipis i províncies

Els resultats electorals oficials de les legislatives del 10 de novembre del 2019 donen la victòria al PSOE (120 diputats), seguit del PP (88) i Vox (52), amb l'escrutini finalitzat

resultados-elecciones-generales-espana

Els resultats de les eleccions generals a Espanya del 10 de novembre del 2019 atorguen la victòria al PSOE amb 120 diputats, mentre el PP en puja 87 i Vox es dispara a 52, amb l’escrutini al 100%. Podem baixa a 35 escons i Ciutadans es desploma fins als 10. [Segueix les eleccions generals a Espanya en directe.]

► Consulteu tots els resultats de les eleccions generals de novembre 2019

resultats de les eleccions generals de novembre 2019

EL PERIÓDICO ha ofert en directe totes les dades de l’escrutini electoral, tant les xifres generals com els vots per municipis, províncies i comunitats, tots comparats amb els d’eleccions legislatives anteriors. La web inclou un cercador que permet a l’usuari accedir directament a la localitat, circumscripció o autonomia que li interessi.

Pedro Sánchez repeteix triomf però perd 3 escons

El PSOE de Pedro Sánchez ha guanyat les eleccions amb 120 diputats, tres menys dels que va obtenir l’abril passat, segons els resultats oficials. El PP de Pablo Casado, en canvi, puja a 88 escons, 22 més que les legislatives anteriors. Els socialistes, per tant, salden el 10 de novembre amb una victòria amarga, sense un horitzó clar per aconseguir una investidura i, sobretot, la governabilitat.

Amb tot, la gran campanada d’aquestes eleccions generals a Espanya l’ha donat Vox, que se situa com a tercera força al disparar-se amb 52 diputats, més del doble que l’abril (en tenia 24). La ultradreta s’ha guanyat el dret a imposar debats retrògrads i humiliants per a la dona i els immigrants, i a ser un dels principals guionistes de la pròxima legislatura en el Congrés.

Per la seva part, Podem baixa a 35 escons (en tenia 42), mentre Ciutadans s’enfonsa amb només 10 diputats (a l’abril en va aconseguir 57). Després dels seus incomprensibles vaivens ideològics, la força política d’Albert Rivera, ha deixat de tenir sentit per a molts dels que l’han acompanyat en els últims anys: el seu líder, amb 47 diputats menys que el 28-A, obre la porta ara al seu relleu.

Resultats de les eleccions a Catalunya i Barcelona

Catalunya,ERC repeteix com a força més votada amb 13 diputats (dos menys que a l’abril), seguida del PSC (que repeteix amb 12), Junts per Catalunya (que puja de 7 a 8) i En Comú Podem (amb 7, els mateixos que a l’abril). Per darrere queden PPCUPVox Ciutadans, amb 2 escons cada un.

En total, les forces independentistes (ERC, Junts per Catalunya i la CUP) sumen 23 diputats, per 25 de la resta dels partits (PSC, En Comú Podem, PP, Vox i Ciutadans).

A la ciutat de BarcelonaERC també repeteix victòria amb el 21% dels vots (va aconseguir el 23,1% l’abril), seguida del PSC amb el 19,9% (22,8% l’abril) id’En Comú Podem  amb el 15,6% (16,3% l’abril).

Resultats de les eleccions a Madrid

A la Comunitat de Madrid, el PSOE torna a ser la força més votada tot i que empata a 10 diputats amb el PP (els socialistes n’han perdut 1, mentre que els populars n’han guanyat 3). Els segueix Vox amb 7 escons (en guanya 2), Podem amb 5 (se’n deixa 1), Ciutadans amb 3 (en perd cinc) i Més País, la candidatura d’Íñigo Errejón, que s’estrena amb 2.

Madrid capital, en canvi, el PP es converteix en el partit més votat amb el 27,3% dels vots (21% l’abril), mentre que el PSOE es queda en el 26,4% (27% l’abril). Vox se situa com a tercera força amb el 16% (12,7% l’abril).