ERC i JxCat exhorten el PSOE a obrir el diàleg

Esquerra exhibeix el seu triomf a Catalunya i veu «debilitat» el líder socialista

Borràs suggereix a Sánchez que faci un pas al costat per facilitar la relació

zentauroepp50844380 barcelona 10 11 2019 pol tica elecciones generales 10n er191110224951 / FERRAN NADEU

Paraules poc agradables d’ERC i JxCat en la valoració del paper de Pedro Sánchez en els últims sis mesos. Epítets com a «irresponsable» i crítiques al líder socialista per haver encoratjat, amb els seus actes, el creixement metastàtic de la ultradreta. Però també un missatge, a mig camí entre el desig i l’esperança, que el president en funcions s’avingui a dialogar, ara sí, amb l’independentisme, sense línies vermelles. Si és que vol el seu recolzament per superar la investidura i no anar a unes terceres eleccions.

«El setembre serà més complicat», va advertir Gabriel Rufián a Sánchez i a Pablo Iglesias al juliol. La sentència de l’1-O podia impedir que ERC apostés a tot perquè hi hagués un Govern estable. Però el novembre i el desembre no pinten millor. 

Els republicans s’han mostrat aquest dilluns satisfets. No en va; van guanyar per segona vegada els comicis generals al PSC a Catalunya. I per més diferència.  Però també s’hi van deixar dos escons. A ERC pressenten que potser la campanya ha sigut poc equilibrada, amb el focus centrat en l’àrea metropolitana, on han aconseguit uns resultats més que notables, i perdent l’enfocament del ‘rere-país’, el graner tradicional de vots. 

I en aquest oblit, opinen a ERC, és on la CUP ha aconseguit els seus dos escons i JxCat ha remuntat el vol. 

Es pot deduir, per tant, que la gestió republicana de la nova època inclourà més resistència a facilitar el vot o a fer-ho sense res a canvi. 

La secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha recorregut fins i tot al Tsunami Democràtic («sit and talk» ) i ha advertit Sánchez que després de «sortir debilitat» de les eleccions «només té dues opcions, o escoltar el que han dit els ciutadans a les urnes o permetre que la dreta continuï avançant».

Segons Vilalta, d’entrada ha de ser Sánchez qui faci gestos favorables al diàleg i posi fi «al menyspreu que fins ara ha mostrat cap a l’independentisme, que és una opció política democràtica i totalment legítima».

 Reflexió autocrítica 

 També JxCat i el president Quim Torra han centrat els seus missatges en el PSOE i en Sánchez, instant el socialista a una reflexió autocrítica i a asseure’s a dialogar. 

El cap de cartell de JxCat, Laura Borràs, ha anat més enllà i ha suggerit que Sánchez faci un pas al costat i dimiteixi: «Una manera de fer autocrítica és cedir el pas a algú que pugui fer allò pel qual tu has demostrat que no estàs preparat. Veurem si en aquests sis mesos els seus dots negociadors han millorat».

En paral·lel, a primera hora del matí d’avui, com en diverses ocasions anteriors en les últimes setmanes, Torra ha telefonat a Sánchez sense èxit. El president –en un acte de commemoració de l’aniversari del procés participatiu del 9-N– ha instat Sánchez a entaular una negociació. Lexpresident Artur Mas ja anat un pas més enllà i ha suggerit que en el futur els ciutadans catalans puguin optar en referèndum entre la proposta independentista i el model que proposin els socialistes.

En clau més interna, en el sectors més pròxims a l’expresident Puigdemont a JxCat s’exhibia satisfacció perquè, segons els seus càlculs, des de les anteriors generals, l’estratègia de mantenir el conflicte i el xoc amb l’Estat ha donat fruits, perquè ERC ha descendit i JxCat i la CUP han vist premiada la seva tesi. En canvi, els moderats del PDECat ja han transmès missatges interns en un sentit diferent: felicitant-se del resultat, però reclamant que això no tapi ni retardi la necessitat d’emprendre els «canvis necessaris» en el partit, fruit del procés participatiu iniciat al setembre.