EN COMÚ PODEM

Asens resisteix i repeteix els set escons que va aconseguir a l'abril

El candidat reivindica el seu resultat i remarca que l'espai dels comuns ha demostrat solidesa

Colau afirma que els partits d'esquerra «no han estat a l'altura» i demana un pacte contra la ultradreta

zentauroepp50842770 comuns191110211730 / Pau Venteo

Gota a gota, En Comú Podem ha perdut recolzament electoral en les eleccions legislatives a què s’ha presentat a Catalunya, tot i que aquesta vegada la candidatura que encapçalava Jaume Asens frena aquesta tendència i pràcticament repeteix el resultat d’abril passat: malgrat que es deixa alguns dels vots aconseguits fa mig any, manté els seus set escons en les quartes generals celebrades en tan sols quatre anys. La llista d’Asens aguanta a Catalunya més del que ho fa Podem al conjunt d’Espanya.

En Comú Podem queda en la quarta posició, per darrere de Junts per Catalunya, que l’avança amb vuit representants, tot i que amb menys vots. Els comuns van guanyar a Catalunya en les legislatives el 2015 i el 2016 i van quedar tercers en els comicis de l’abril, amb un diputat i 115.000 vots més que JxCat. Asens donava per bo repetir els set escons de llavors, i així ha passat.

La pugna amb Errejón

«Hem aconseguit els dos objectius que ens vam marcar: el primer, mantenir la nostra posició; el segon, aconseguir una majoria de progrés que sumés més que la dreta», ha dit Asens quan ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, poc abans de les onze de la nit, juntament amb la plana major dels comuns, encapçalada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

«Som més forts territorialment», ha proclamat el cap de llista, al recordar que aquesta vegada els set diputats al Congrés estan repartits de forma diferent de la d’abril, quan En Comú Podem va aconseguir sis diputats a Barcelona i un a Tarragona. Ara han sigut cinc a Barcelona, un a Tarragona i un a Girona. Asens ha atribuït el que ha perdut a Barcelona a Més País, la candidatura d’Íñigo Errejón, a qui ha retret que debilités En Comú Podem quan afirmava que buscava el vot d’abstencionistes.  

Colau ha demanat a les forces progressistes un front comú contra la ultradreta, i ha assegurat que la gent d’esquerres no pot estar contenta: «La ultradreta ha amplificat els seus resultats».

A l’abril, quan l’exregidor va encapçalar per primera vegada la candidatura d’En Comú Podem, es proposava no perdre gaires diputats dels 12 aconseguits per Xavier Domènech en les legislatives del 2015 i en les del 2016. No va triomfar excessivament en el primer repte: va perdre més de 200.000 vots i va aconseguir set diputats.

El ministeri d’Asens

Com llavors, tampoc ara la dreta està en condicions de governar, cosa que indica que, almenys en teoria, és possible que Podem acabi participant en un Govern del PSOE, i en aquest cas Asens tindria opcions serioses de convertir-se en ministre. Això suposaria un èxit indiscutible per a En Comú Podem, i la primera presència d’un català no elegit pel PSOE ni el PP en l’Executiu central. En resum, no es pot afirmar que aquesta vegada Asens hagi fracassat.