ALDARULLS DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA

Presó per risc de reincidència per a 32 detinguts en els disturbis

Els jutges utilitzen aquest argument per a la presó provisional després dels aldarulls

Altres magistrats opten per prohibir als arrestats acudir a manifestacions

zentauroepp50486295 barcelona 19 09 2019 concentracio protesta sentencia proces191023202301

El risc de reiteració delictiva, és a dir, la possibilitat de participar en futurs actes violents, més els indicis de delicte, és un dels arguments utilitzats pels jutges per enviar a la presó 32 dels detinguts per la seva presumpta participació en els disturbis ocorreguts a Catalunya després de la sentència del procés, segons diverses resolucions judicials a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO. Altres magistrats han optat, no obstant, per deixar en llibertat els arrestats, tot i que imposant-los la prohibició de participar en manifestacions o acostar-se a edificis públics.

La llei exigeix per adoptar la presó provisional que existeixin «motius bastants» per creure responsable d’un delicte l’encausat, però precisa que les finalitats de tal mesura són tres: que no fugi de la justícia, impedir la destrucció de proves i evitar que torni a delinquir. Així ho recorda un jutge de Barcelona en les ordres de presó dictades contra tres detinguts per llançar pedres o altres objectes a la policia. A un se li va confiscar en una motxilla líquids inflamables i un bufador.

A més d’indicar que els arrestats presumptament van cometre el delictesd’atemptat a l’autoritat i desordres públics (castigat amb penes de fins a sis anys de presó), el jutge destaca que amb la presó provisional «es tracta d’evitar la reiteració delictiva, donat el caràcter extremament violent dels grups de joves que van intervenir en els disturbis» de divendres passat a la plaça d’Urquinaona de Barcelona i voltants, «que fan presumir que puguin continuar repetint-se en els pròxims dies».

Toc de queda

«L’Estat es veu obligat a aplicar el Codi Penal i la llei d’enjudiciament criminal de manera molt estricta per intentar tallar aquestes actuacions violentes, que causen por en gran part de la ciutadania, produeixen destrosses per valor de milions d’euros i imposen una espècie de toc de queda a determinats barris pel temor de sortir dels veïns, els quals pateixen per la seva integritat física», diu el jutge.

Una magistrada de Barcelona concretava en les resolucions de quatre detinguts més que els fets «revesteixen una notable gravetat i transcendència» i que no es pot «obviar la circumstància més que probable» que els implicats reiterin la seva actuació, «donada la més que previsible possibilitat que es repeteixin» els aldarulls a la capital catalana. Al seu entendre, la mesura de prohibició d’assistir a manifestacions seria «pràcticament d’impossible control» pel nombre de persones que participen en els actes de protesta. També esmenta el risc de fuga dels imputats.

Els jutjats de Girona també han acordat l’empresonament de joves detinguts pels disturbis partint del risc de la reiteració delictiva. En canvi, el jutge de guàrdia d’Igualada va deixar aquest dimecres en llibertat provisional el detingut per llançar pirotècnia a un helicòpter dels Mossos d’Esquadra, amb l’obligació de comparèixer cada 15 dies al jutjat.