Exhumació de Franco

Frares contra guàrdies a El Palmar de Cuelgamuros

El franquisme fa pinya entorn dels frares del Valle de los Caídos, i converteix en icona el prior benedictí Santiago Cantera

Pintades a Madrid qualifiquen de «traïdor» l'arquebisbe Osoro i de «Judes» els sacerdots que no s'oposen al trasllat del dictat

valle-caidos / JOSE LUIS ROCA

En les últimes 48 hores de compte enrere per a l’exhumació de Franco, el greu silenci que aquests dies mantenien els frares del Valle de los Caídos s’ha tornat en inusitada activitat. Han enviat una protesta al Tribunal Suprem, una altra a la Delegació del Govern a Madrid, i quatre denúncies al Papa, a l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, a la Conferència Episcopal Espanyola i a Philippe Dupont, abat de Solesmes i líder dels benedictins.

El seu argument: operaris de Patrimoni Nacional i guàrdies civils estan trencant la inviolabilitat del seu temple catòlic. És la mateixa idea que conté una altra denúncia més, aquesta presentada aquest dimecres davant del jutjat de guàrdia de San Lorenzo d’El Escorial (Madrid), i que és també fruit d’aquesta inèdita agitació.

La denúncia dels frares –supervisada per l’advocat Ramón Pelayo, expert en mediació que es va iniciar defensantJosé María Ruiz Mateos el 1985, durant la seva fuga i detenció a Alemanya– relata que la Guàrdia Civil que blinda el Valle aquests dies, «sense autorització judicial que ho permetés, va accedir i va deambular per dependències de l’abadia i, el que és més greu, va accedir i va deambular per la basílica sense cap autorització eclesiàstica i ocupant-la durant les 24 hores del dia, vulnerant, d’aquesta manera, tant el dret a la inviolabilitat domiciliària com el dret a la llibertat religiosa».

Força d’ocupació

La frase apareix en un comunicat que els monjos han fet públic aquest dimecres. En un text que no té precedents en l’imaginari de la dreta espanyola, els benedictins es diuen sense «cap garantia» que els guàrdies civils «no contravinguessin el caràcter sagrat del temple, desconeixent si s’han produït actuacions incompatibles amb el culte, la pietat o la religió, ja que no s’ha permès la més mínima vigilància per part d’aquesta Comunitat».

La frase reacciona a l’últim detall de l’«ocupació» que per als frares suposa el blindatge policial: Aquest dilluns, quan volien accedir a la basílica per un passadís de l’abadia, van topar amb una cadena tancada amb cadenat per la Guàrdia Civil.

Quan el prior del Valle, Santiago Cantera, beneeixi les restes de Franco al sortir de la seva actual tomba, el monjo s’estarà refentd’una grastroenteritis que pateixen nou dels quinze monjos de l’abadia. El mal l’ha colpejat «per culpa de l’estrès», diu una font pròxima, però no li impedirà concelebrar amb el sacerdot Ramón Tejero, fill d’Antonio, el tinent coronel colpista, la missa de reinhumació de Franco a Mingorrubio.

La nota emesa per Cantera i els seus germans tradueix els crits de «traïdors» que, el 12 d’octubre passat, 40 franquistes congregats a la porta del Valle van cridar als agents que els impedien l’accés a la missa d’onze. Va ser l’inici de la fins ara inèdita discòrdia entre els franquistes i els guàrdies civils. I també el d’un pols a l’Església de Madrid.

De fet, la protesta dels frares ha sortit de Cuelgamuros mentre, a la ciutat de Madrid, apareixien pintades contra l’arquebisbe Osoro. Els grafitis d’«Osoro traïdor» i «capellans Judes» fa un dia que es troben a les parets d’edificis clau, com la seu la Nunciatura, i il·lustren la irritació de l’ala més dretana de l’Església amb l’arquebisbe per no oposar-se a l’exhumació.

Crits a missa

«L’església de Madrid està en cisma –explica Pilar Gutiérrez, filla de ministre franquista i presidenta del també franquista Moviment per Espanya–. En realitat tota l’Església està en cisma. Però a Madrid més per la infiltració de la maçoneria.Osoro, que simpatitza amb els comunistes, només el segueixen els subvencionats dels xiringuitos del Bisbat».

Fonts pròximes a la seu arquebisbal neguen tal situació, i també que «sectors ultramuntans» representin «en cap mesura l’Església de Madrid»

Una mostra del clima d’enfrontament que es va viure diumenge 20 d’octubre al santuari del Moviment Apostòlic Schoenstatt, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, feu electoral del PP, i la ciutat de més renda per càpita d’Espanya.

En la missa pel 20 aniversari del santuari, quan van arribar les pregàries, una feligresa va cridar la seva: «¡Perquè no profanin la tomba de Franco!». I encara una altra: «¡Pels frares del Valle de los Caídos!».

Es va muntar un enrenou. Els organitzadors van trucar a la Policia, i una patrulla va expulsar les peticionàries i un grup de seguidors.

Crux Prevalet

Aquests dies d’espera al Valle de los Caídos, mentre la tensió es respirava als passadissos de l’abadia, grups conservadors d’adoració nocturna i de kikos –els seguidors del conservador Camí Neocatecumenal– han acudit a solidaritzar-se amb els frares i resar al recinte. Entre els que resaven, vells militants de Força Nova i de l’Aliança Popular de la Transició, que convertien el lloc en una reedició del seu propi Palmar de Troya.

Mentrestant, els frares guardaven silenci... excepte en les xarxes socials. Aquests dies han emès missatges basats en passatges bíblics. Fa una setmana, quan la Guàrdia Civil va tancar el Valle: «Déu meu, els gentils han profanat la teva heretat, han profanat el teu sant temple».

El divendres 11, quan el Consell de Ministres va emetre el seu acord per a l’exhumació, els frares van penjar a les xarxes un «si Déu amb nosaltres, qui contra nosaltres» (Romans 8, 31).

I tots aquests missatges, presidits per un en llatí, fixat des que estan en lluita: «Crux Prevalet» Ho ha explicat Pedro Pablo Peña, líder del partit ultradretà d’Aliança Nacional: «No hem pogut frenar la profanació. Comença la vindicació».