Sánchez reitera a Torra que «primer és la llei i després el diàleg»

El líder del PSOE cita el president de la Generalitat a fer crides «per la convivència i per rebutjar la violència»

«Amb Casado, Rivera i Abascal al Govern, Puigdemont i Torra fan l'onada», va ironitzar

sanchezok

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar aquest dimarts a les autoritats catalanes la seva disposició al diàleg per trobar una solució al desafiament sobiranista, però dins del marc legal. «Primer la llei, i després el diàleg», va subratllar el també president en funcions, que va retreure els gestos de cara a la galeria i va emplaçar el president de la Generalitat, Quim Torra, a, si ha de parlar amb algú, «que sigui primer amb els catalans i amb els catalans no independentistes».En aquesta línia, i en al·lusió als desacords després de les frustrades connexions telefòniques de Torra, va apuntar que les úniques crides que ha de fer són «a la convivència i al rebuig a la violència».

L’acord dels tres grups independentistes Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, per tirar endavant una resolució en la qual es defensa el compromís del Parlament a continuar donant suport institucionalment a l’autodeterminació ha agafat Sánchez d’acte de precampanya a Huelva i sense marge de resposta immediata. El líder socialista tenia previst un passeig per la ciutat, que finalment no s’ha produït suposadament per retards amb l’agenda, tot i que a la seva arribada al teatre on se celebrava el míting ha sigut increpat per alguns exaltats crítics amb l’exhumació de Franco, que li han etzibat «¡ves-te’n a Catalunya!».

D’aquesta manera, en la seva intervenció s’ha limitat a emplaçar de nou el president Torra a condemnar els disturbis dels últims dies a Catalunya i fins i tot que mostri la seva solidaritat amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que han sigut els que, «amb independència de la seva ideologia o del que votin», s’han posat enmig dels aldarulls per defensar la societat catalana, i per extensió l’espanyola. «He sentit que són enfrontaments entre la Policia i els violents, però el cert és que ha sigut entre els violents i la societat catalana», va dir, per demanar a continuació un aplaudiment –multitudinari– de recolzament als agents destacats aquests dies a Catalunya i les seves famílies.

Resposta «proporcional»

En qualsevol cas, al llarg de la seva intervenció Sánchez ha defensat que la resposta del PSOE ha sigut «el de la temperància», que s’ha vist reflectit «en la fermesa i proporcionalitat»en la resposta als aldarulls de resposta a la sentència condemnatòria als líders polítics del procés. Per contra, va contrastar, hi ha l’exaltació de les formacions de la dreta, el PP, Cs i Vox, als quals va reclamar sentit d’Estat per recolzar, no els socialistes, sinó la tasca de l’Executiu. Més encara quan, va recordar, la sentència feia referència a uns esdeveniments ocorreguts quan el PP estava al capdavant del Govern.

Aquesta gestió del PP sobre el desafiament sobiranista va donar peu al líder socialista per assegurar que «els independentistes estan desitjant que governi la dreta en aquest país», ja que «si en els últims set anys els independentistes s’han multiplicat per tres, quant poden créixer amb ells al capdavant», en al·lusió a un previsible pacte entre les tres forces polítiques. «Amb Casado de president, parlant de ‘narcoestats’ i ‘dictadures’, Abascal de ministre d’Interior i Rivera de ministre de Justícia, dient que vol ser president per ficar gent a la presó, Puigdemont i Torra fan l’onada», va ironitzar.

L’exhumació de Franco, un «triomf de la democràcia»

«Si hagués sigut per mi, <strong>per nosaltres, fa molt temps que hagués sigut exhumat</strong> el dictador». Amb aquestes paraules, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va rebutjar les crítiques d’electoralisme a compte de la sortida de les restes de Franco del Valle de los Caídos aquest dijous, en vigílies de la campanya del 10-N. Pel líder socialista, aquesta exhumació és una «victòria de la dignitat, de la justícia, de la reparació i de la memòria». «És una victòria de la democràcia espanyola, i així ho vivim els socialistes, com una victòria de tots», així que demano als que ho critiquen que «sentin com a pròpia aquesta victòria».