REACCIONS

Torra sobre la sentència del procés: «És un acte de venjança, no de justícia»

El president, al costat del Govern, el president del Parlament i l'expresident Mas, considera «injusta i antidemocràtica» la sentència

Fa una crida a donar una resposta basada en la «determinació, serenitat, fermesa i civisme» i demana una reunió al Rei i a Pedro Sánchez

respuesta institucional de torra y el govern en la generalitat / periodico

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat dels membres del Govern, el president del Parlament, Roger Torrent, membres de la Mesa del Parlament, així com l’expresident Artur Mas i els expresidents del Parlament Joan RigolNúria de Gispert i Ernest Benach, ha qualificat la sentència del procés com «un acte de venjança i no de justícia» i ha fet una crida a la societat a donar una resposta «amb determinació, serenitat, fermesa, civisme, sentit democràtic i pacífic que ens caracteritza, és una causa justa perquè la causa de la llibertat és de justícia».

[Seguiul’última hora a Barcelona i Catalunya després de la sentència del procés.]

Torra ha demanat comparèixer al Parlament i remetrà una carta al rei Felip VI i al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per a una «reunió urgent». El president ha mostrat la seva intenció d’avançar cap a la independència.

Torra ha afirmat: «El Govern i jo mateix rebutgem aquestes sentències per injustes i antidemocràtiques, per formar part d’un judici polític i una causa general contra el dret a l’autodeterminació de Catalunya i l’independentisme, avui estem més que mai al costat de les seves famílies».

Defensa del referèndum i càrrega contra l’Estat

El president ha assegurat que els condemnats van complir un mandat electoral, en relació amb el referèndum i ha remarcat en la seva intervenció la voluntat de diàleg. «Van treballar fins a l’últim minut per fer-ho [el referèndum] de manera acordada amb l’Estat». Torra ha defensat el dret a l’autodeterminació i s’ha queixat que «mai ha tingut resposta positiva per part de l’Estat». I ha descrit en termes molt crítics l’Estat, parlant d’«involució democràtica i repressiva» d’un Estat «incapaç d’assumir tota la democràcia». «S’han vulnerat drets fonamentals dels acusats i de tots els catalans a qui representaven», amb una «persecució pròpia de règims autoritaris caducs».

Cap a la república

Torra ha llegit en castellà part de la seva declaració, per remarcar que «el camí de la solució dels conflictes és sempre la paraula, el vot i la llibertat; l’amenaça, la presó i el càstig no són la solució de res». I en aquest punt ha mostrat la «determinació» de «construir un estat independent» i «avançar cap a la república catalana sense excuses».

El president ha demanat al Parlament comparèixer en els pròxims dies i ha convocat una reunió extraordinària del Govern per aquest dimarts. També enviarà una carta al rei Felip VI i al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per demanar-los una «reunió urgent» per avaluar la situació en l’«hora greu» que viu Catalunya.