després de les eleccions

Iglesias, disposat a pactar amb Sánchez i Errejón si hi ha proporcionalitat

El líder de Podem, sobre Franco: «No n'hi ha prou amb traslladar la mòmia»

zentauroepp45422075 madrid 11 10 18 politica pedro sanchez presidente del gob190906180823 / JOSE LUIS ROCA

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dimecres que, després de les eleccions generals del 10 de novembre, les forces progressistes hauran de posar-se d’acord en cas que sumin per formar Govern, i ha advertit que llavors l’Executiu s’haurà de conformar proporcionalment als vots de cada partit.

En una entrevista al programa d’Ana Rosa, Iglesias ha indicat a més que després de les eleccions no permetrà que el tornin a vetar per entrar a l’Executiu com va passar durant les negociacions posteriors els comicis de l’abril.

«Ens haurem de posar d’acord amb qui faci falta», ha respost a la pregunta de si s’asseuria en una taula amb el líder de Més País, Íñigo Errejón, i amb el líder socialista, Pedro Sánchez. A això, ha sumat que la representació de cada força en el Govern haurà de ser «proporcional» als seus vots en cas que ningú arribés a obtenir una majoria absoluta.

En aquest punt, ha recordat les paraules del president del Govern en funcions, que va dir que no dormiria tranquil amb ministres de Podem a l’Executiu, i li ha recomanat que de no obtenir aquesta majoria que li permeti governar en solitari, ha «de prendre una valeriana i arribar a acords». 

Sobre Franco: «No n’hi ha prou amb traslladar la mòmia»

Iglesias també ha demanat que es doni «una tutela judicial efectiva» a les víctimes del franquisme, perquè, segons el seu parer, tenen el mateix dret «al respecte i consideració» que les víctimes del terrorisme. «No n’hi ha prou amb traslladar la mòmia», ha apuntat.

«¿Algú s’imagina un Valle de los Caídos amb Hitler o Mussolini?», s’ha preguntat. I, tot seguit, ha afirmat que retirar les restes del dictador d’allà és un acte de «normalitat democràtica».