memòria històrica

Mor Ascensión Mendieta, símbol de lluita de les víctimes del franquisme

La dona va lluitar per recuperar les restes del seu pare, que finalment van trobar en una fossa comuna a Guadalajara

zentauroepp39126631 ascension mendieta daughter of timoteo mendieta who was sh190916150620 / JUAN MEDINA

Ascensión Mendieta, la dona que va lluitar durant anys per recuperar les despulles del seu pare, Timoteo Mendieta, represaliat del franquisme i va aconseguir exhumar el 2017 del cementiri de Guadalajara, en el que va ser el primer cas de la 'querella argentina' contra els crims del franquisme, ha mort als 93 anys.

La seva família ha informat de la seva mort aquest dilluns i la seva neta Aitana Vargas ha tingut unes paraules emotives a les xarxes socials, on ha escrit: «L’esperit de la meva àvia Ascensión Mendieta s’ha sumat avui al del seu pare, Timoteo Mendieta. Aviat descansaran junts al final d’una travessia que va encendre la flama de l’esperança en altres espanyols que busquen els seus éssers estimats. Gràcies per acompanyar-la en aquest viatge».

Després de dos intents de treballs d’exhumació, les restes de Timoteo Mendieta finalment van ser trobades a la fossa número 1 del cementiri de Guadalajara al maig del 2017 i aviat es va confirmar que pertanyien al pare de Ascensión, la dona que va complir 88 anys viatjant amb avió a l’Argentina per demanar ajuda a la jutge Servini, que havia ordenat, a través del principi de justícia universal, l’exhumació de la fossa. Tant Ascensión com la resta de la seva família, els fills i nets, van rebre amb gran alegria la notícia. 

La mateixa Ascensión Mendieta va afirmar durant la recerca que volia trobar el seu pare per poder enterrar-se amb ell.  El 2 de juny del 2017 Timoteo Mendieta va ser enterrat al cementiri civil de l’Almudena de Madrid en un acte on no va faltar Ascensión.