contra la inhumació a La Almudena

L'Advocacia de l'Estat desautoritza l'informe dels Franco: «Un treball escolar»

Presenta les seves conclusions davant el Suprem, que va paralitzar cautelarment l'exhumació

L'alt tribunal ha d'entrar encara en el fons del recurs dels seus familiars

zentauroepp44738056 madrid 22 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco190226165149 / JOSE LUIS ROCA

«Més un treball escolar que un treball pericial rigorós». A l’Advocacia de l’Estat no li han fet falta ni deu paraules per desacreditar l’informe presentat per la família Franco davant del Tribunal Supremper oposar-se a la negativa del Govern de reinhumar les restes del dictador a la cripta La Almudena.

Segons els serveis jurídics de l’Estat, aquest document només dedica vuit de les seves 32 pàgines a la valoració de prova necessària per justificar per què s’haurien de declarar nuls els acords del Consell de Ministres sobre l’exhumació. Les altres 24 són, segons l’Advocacia, només apreciacions, opinions i declaracions de membres del Govern.

A l’escrit de conclusions presentat el 2 de setembre davant de la Sala Tercera del Suprem, l’Advocacia desautoritza així l’escrit presentat pels Franco, esgrimint que s’allunya de la necessària argumentació jurídica. Segons l’Advocacia, el document pateix de «falta de rigor» perquè es tracta de «l’opinió de tres persones que es presenten com a experts en seguretat» i cau en «defectes, errors i omissions», com basar-se en fonts d’informació obtingudes en la majoria dels casos de recerques d’internet». En definitiva, l’informe dels Franco és parcial i «es presenta com a científic i no ho és».

L’Executiu va esgrimir en el seu moment un informe de la Delegació del Govern a Madrid per justificar el seu rebuig de portar les restes de Franco a La Almudena, al·legant riscos de seguretat i d’ordre públic.

Mingorrubio, el lloc idoni

Davant de la falta d’acord amb la família, el Govern va disposar que les restes del dictador, una vegada siguin exhumades del Valle de los Caídos, es traslladin al mateix panteó on està enterrada la dona del dictador, al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio i que és titularitat de l’Estat.

L’escrit de conclusions de l’Advocacia incideix en el fet que aquest emplaçament de Mingorrubio no planteja problemes de seguretat ja que està allunyat del centre de la ciutat i és un panteó tancat, i per tant, no es presta a convertir-se en lloc de culte del dictador franquista, mentre que es preserva el dret a la intimitat de la família, a la qual s’assegura un lloc d’enterrament digne i adequat per al seu avi.

L’exhumació de Franco, que el Govern va preveure dur a termeel 10 de juny, va quedar en suspens a l’admetre el Suprem el recurs presentat per la família contra la decisió. L’alt tribunal va decretar la paralització cautelar del procediment, que va quedar a càrrec que el Suprem entri en el fons de l’assumpte i emeti la seva decisió.