CAMÍ DEL 23-S

El Govern deixa en l'aire les reunions de Sánchez per negociar

Calvo recorda que el president ja no és candidat i eludeix concretar si hi haurà trobades

La vicepresidenta, al PP i Cs: «El desbloqueig és a les seves mans, que s'abstinguin»

undefined49595107 madrid 28 08 2019 pol tica el presidente del gobierno en 190828122554 / JOSE LUIS ROCA

Les reunions que Pedro Sánchez preveia mantenir amb la resta de partits per desbloquejar la governabilitat després de les vacances estan en l’aire. El Govern no confirma si s’arribaran a produir ni quan, malgrat que al principi el PSOE les havia situat a partir del 19 d’agost.

La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha recordat aquest dimecres que Sánchez va deixar de ser candidat en la investidura fallida del 25 de juliol i que, en aquest moment, no té l’encàrrec del Rei per armar la majoria parlamentària que necessita. De moment, ha insistit, el president seguirà reunint-se amb col·lectius socials per forjar un programa, però les cites amb els partits no es concreten.

"Es reunirà  amb un programa enfortit, ampliat i millorat, amb la resta de grups, si escau, però el president no té ara mateix cap encàrrec", ha assenyalat. "Si no hi ha candidat, a tots els competeix treballar", ha insistit i ha recordat que la coalició ja no és una opció que estigui sobre la taula. Fonts de la vicepresidència han matisat posteriorment que Calvo deixa en l’aire que siguin la setmana que ve. 

Avançaments a compte

Per evitar arribar al 23 de setembre sense acord de governabilitat, Calvo ha recomanat al PP i Ciutadans que, en lloc de queixar-se pel bloqueig, assumeixin la seva responsabilitat. "Ho tenen molt fàcil, el desbloqueig és a les seves mans, que s’abstinguin", ha demanat. També ha recomanat als barons autonòmics de la dreta que demanen avançaments a compte que expliquin a les seves direccions estatals que el rebuig de la investidura és la causa d’aquesta situació. "En política, com en la vida, un no es pot escapolir del resultat final dels seus actes", ha plantejat. 

Sobre la possibilitat que Pablo Iglesias accepti ara l’oferta de coalició que Sánchez li va fer al juliol, una cosa que plantegen veus d’Unides Podem en una informació avançada per El Periódico, Calvo ha assenyalat que aquella proposta va ser "seriosa".  "Ells les van menysprear dient que no tenien competències", ha insistit i "es va qualificar d’estupidesa". Ara, sosté la vicepresidenta, no li toca al PSOE reflexionar sobre aquella proposta. 

Calvo ha restat importància al fet que Unides Podem hagi forçat la seva compareixença extraordinària, aquest dijous al Congrés, per parlar de la crisi de l’‘Open Arms’. "No hi ha cap problema", ha conclòs.