EL DILEMA CATALÀ

L'última oportunitat per a la unitat independentista

El Consell per la República es conjura per buscar una resposta comuna a la sentència en un mes i mig

Rebutja la convocatòria d'eleccions anticipades i pressiona ERC en favor de la confrontació amb l'Estat

h 3532318 / Natalia Segura

Gairebé 12 hores de reunió a Waterloo entre els principals actors del’independentisme  (amb una excepció notable, la d’Òmnium Cultural) entorn del Consell per la República impulsat per l’expresident Carles Puigdemont van servir, divendres passat 26 de juliol, per arribar a un acord curiós però significatiu: la necessitat de disposar d’un acord sobre el full de ruta independentista i la resposta a la pròxima sentència del Tribunal Suprem sobre el procés.

A la reunió van assistir representants de l’anomenat “exili”, del’Assemblea Nacional Catalana (ANC)Som Alternativa (el partit d’Albano Dante Fachin, l’exlíder de Podem a Catalunya), i de partits com ERCPoble Lliure (una de les formacions que conformen l’ecosistema de la CUP), així com de Demòcrates i del col·lectiu que pretén constituir un debat constituent (Lluís Llach). A la tarda s’hi va incorporar el president de la Generalitat,Quim Torra.

La sessió va servir perquè cada organització exposés el seu pla i el confrontés amb el de la resta d’entitats. I es va arribar a un acord significatiu: la resposta a la sentència no poden ser uneseleccions autonòmiques. Un acord que poques hores després va quedar en dubte a l’afirmar el vicepresident del Govern i home fort d’ERC,Pere Aragonès, que unes eleccions anticipades no es podien descartar.

Segons fonts presents en la reunió, el sentir majoritari dels presents va ser el de compartir les tesis deCarles Puigdemonten el sentit que l’independentisme no aconseguirà els seus objectius mitjançant un acord amb l’Estat ampliant la seva base social, sinó després d’una nova confrontació. I va quedar clar que s’ha de conèixer el full de ruta abans de la sentència, tot i que no es facin públics tots els passos per fer. “Hi ha pressa”, assumeixen al Consell.

Una de les qüestions pendents de resoldre és si es preferirà un full de ruta no consensuat –si ERC, per exemple, no el subscriu– a un “no-full de ruta”. Però el clima, insisteixen els presents, va ser positiu i de treball. “O s’imposa un full de ruta o es perdrà el control sobre el moviment independentista i aquest tornarà a ser de base”, resumeix un dels presents.

En paral·lel, el Consell per la República està treballant en la implantació de consells locals a Catalunya, en una consulta per fidelitzar els 68.000 socis de l’organització, i en les eleccions a l’“assemblea de representants” del Consell el primer trimestre de l’any que ve.

Les tesis de Puigdemont

Durant la reunió, l’expresident va exposar les tesis del seu nou llibre ‘Reunim-nos’, entre les quals figuren la idea que ampliar la base social de l’independentisme no aconseguirà l’objectiu d’unreferèndumacordat i que, per tant, l’única opció és una confrontació pacífica de màxima intensitat amb l’Estat. “L’independentisme no està dividit entre prudents i ‘hiperventilats’, sinó entre els que assumeixen que el preu de la independència és altíssim i els que no, i aquesta divisió sí que és irreconciliable”, resumeix un integrant del Consell fidel a les tesis de Puigdemont. El representant d’ERC va encaixar aquestes tesis amb esportivitat durant la reunió, segons els presents.