INVESTIDURA AUTONÒMICA AMB ECOS DE L'ESTATAL

La Rioja, única comunitat en espera de president

La diputada de Podem reclamava tres conselleries per recolzar la candidata socialista

Després de la investidura fallida de Sánchez, en una setmana es van desbloquejar Navarra, Aragó, Múrcia i Madrid

GRAF5653. LOGROÑO, 17/07/2019.- La candidata socialista a la Presidencia del Gobierno de La Rioja, Concha Andreu (3i), y la diputada de UP por Podemos, Raquel Romero (2d), encabezan los equipos negociadores que se han reunido esta tarde para desbloquear la investidura de la primera, recobrar la cordura y hablar sin líneas rojas. EFE/ Raquel Manzanares / RAQUEL MANZANARES (EFE)

Tres governs autonòmics estaven pendents de la investidura dePedro Sánchezfa una setmana: Navarra, Aragó i La Rioja. Aquesta última és l’única que continua esperant president (o, més ben dit, presidenta) després que en set dies Podem i PSOE desbloquegessin l’elecció navarresa i aragonesa i Vox, PP i Cs, les de Múrcia i Madrid. María Chivitegoverna Navarra des de divendres, després que hagi sigut elegida amb lapolèmica abstenció de Bildu, a què Albert Rivera i Pablo Casado s’aferren per negar-se a fer el mateix en una altra eventual investidura de Sánchez

Navarra es va afegir així als acords que han subscrit socialistes i podemistes des del26-Ma Aragó, Comunitat Valenciana, les Canàries i les Balears i a ciutats comBarcelona. Una capacitat de pacte que s’ha enquistat al Congrés ambPedro Sánchez i Pablo Iglesias. Les dues formacions no obliden què va passar el 2016, quan la falta d’entesa va donar dos anys extres aMariano Rajoy. La moció de censura semblava obrir un nou clima de col·laboració que torna a posar-se en dubte per unes tenses negociacions que no només tenen en suspens el Govern de l’Estat, sinó també el de La Rioja.

El PSOE i Podem de La Rioja reprendran aquest mes les converses per formar Executiu després que la podemistaRaquel Romerono recolzés la candidata socialista,Concha Andreu. L’única diputada morada reclamava tres de les vuit conselleries, cosa que fins i tot Iglesias va considerar excessiva. “Un no pot demanar més del que els vots li donen”, va valorar el seu secretari general.

El límit, una setmana abans que en el Congrés

Romero es va mostrar “segura” que el “generós” pas fet per Iglesias al renunciar a entrar en el Gabinet de Sánchez repercutiria a aconseguir-ne també un a La Rioja. Després que es frustrés la investidura en el Congrés va tornar a establir paral·lelismes entre les dues negociacions. “Hem dit al Parlament el que vam dir al de La Rioja: que per governar fa falta negociar”, va afirmar Romero, advertint que no es “deixaran humiliar” i assenyalant que l’objectiu era “un Govern de coalició progressista” per a la seva terra “i per a Espanya”. El termini màxim per a la investidura a La Rioja venç el 16 de setembre, una setmana abans del límit al Congrés.