BARÒMETRE PREVI A LA INVESTIDURA

El CIS catapulta el PSOE i castiga Cs

Els socialistes amplien l'avantatge a l'enquesta amb un 41,3% en intenció directa de vot

El partit d'Albert Rivera, amb un 12,3%, passa en un mes de la segona a la quarta posició

cis-julio-voto-directo

ElCentre d’Investigacions Sociològiques (CIS)continua encimbellant el PSOE en cada sondeig. En el seu últim baròmetre, divulgat aquest dimarts però amb dades anteriors al frustrat intent d’investidura de Pedro Sánchez, l’organisme públic atorga al PSOE un 41,3% en intenció directa de vot, a moltíssima distància del PP (13,7%), Unides Podem (13,1%) i Ciutadans, que amb el 12,3% és el principal castigat per l’enquesta, en què passa del segon lloc que ocupava en l’estudi del mes passat al quart. Vox es queda en un 4,6%.

De produir-se aquests resultats en unes noves eleccions, el repartiment d’escons al Congrés seria diferent de l’actual. Però amb un sol beneficiat: el PSOE, únic partit que millora respecte al desenllaç del 28 d’abril, quan va obtenir el 28,68% dels vots. La resta baixen. Sobretot, la dreta: Pablo Casado va obtenir en les generals un 16,7% de recolzaments; Albert Rivera, un 15,86%, i Santiago Abascal, ara en caiguda lliure, un 10,26%. El descens de Pablo Iglesias seria més lleu, de tot just dues dècimes.

Però la manera en què partits i experts es prenen els baròmetres del CIS ha canviat molt l’últim any, des que el socialista José Félix Tezanos n’ocupa la presidència. L’organisme ja no duu a terme l’anomenada cuina demoscòpica, en la qual per evitar una sobrerepresentació de l’esquerra, que té menys vot ocult que la dreta, les respostes dels sondejats es creuen amb variables com el record de vot, l’estimació dels líders, la confiança que susciten i l’opinió sobre la situació actual, entre d’altres. Des d’aleshores, les crítiques a Tezanos no han parat.

Les gairebé 3.000 entrevistes del sondeig es van fer entre l’1 i l’11 juliol, coincidint amb les negociacions per a la investidura, que en realitat no van començar seriosament fins fa menys de dues setmanes, quan Iglesias va fer marxa enrere i va renunciar a formar part del Govern, com li exigia el PSOE. En qualsevol cas, l’organisme públic no mesura en aquest estudi l’impacte de l’intent fallit de Sánchez.

Però sí que té en consideració, i aquí hi ha una de les causes del descens de Cs, les desercions que el partit taronja va patir a començaments de juliol, quan diversos dirigents crítics amb Rivera van deixar el partit al no compartir la seva estratègia de pactar amb Vox i tancar-se en banda a facilitar la investidura de Sánchez.

La repetició electoral

L’estudi arriba en un moment especialment sensible per a la política espanyola. Després de la votació de dijous passat, guanya punts la possibilitat de repetir els comicis, que se celebrarien el 10 de novembre, tot i que Sánchez podria tornar a intentar la seva reelecció a l’agost o setembre. Les dades confirmen la impressió de nombrosos dirigents socialistes (inclòs el mateix Sánchez, segons va exposar en l’executiva del seu partit fa un parell de setmanes) que en unes altres generals trauria "millors resultats".

La fidelitat del vot al PSOE és molt més gran que la dels seus competidors. L’11,8% dels enquestats assenyalen que amb tota seguretat votarien sempre els socialistes, un percentatge molt superior al del del PP (4,5%), Podem (2,2%) i Cs (1,7%). Alhora, la formació que encapçala Sánchez és la quemenys rebuig genera en l’electorat. El 29,2% assenyala que no votaria mai el PSOE, però el percentatge puja fins al 49% en el cas de Cs, al 49,3% en el de Podem i al 51,2% en el del PP. I ja finalment, el 36,5% dels espanyols prefereix que Sánchez sigui el cap de l’Executiu, davant el 10,5% que opta per Rivera, el 10% per Casado i el 8,8% per Iglesias.