NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

Sánchez veu "impossible" el plantejament d'Iglesias però continuarà negociant

El candidat socialista aguditza el seu pessimisme després de l'enfrontament amb el líder de Podem al Congrés

Calvo demana "respecte" i suggereix que el PSOE està disposat a donar una vicepresidència a Irene Montero

20190723 446843 calvomo2 1 1 / periodico

Pedro Sánchez ha aguditzat el seu pessimisme sobre un pacte amb Pablo Iglesias aquest dimarts, l’endemà que els dos dirigents s’enfrontessin al Congrés, airejant les seves diferències a l’hora de formar Govern. Els morats volen tenir una presència proporcional als seus vots, una cosa que els socialistes no estan disposats a concedir. De moment, han ofert les carteres de Joventut i Vivenda, com ha avançat aquest diari, i una vicepresidència que, segons ha suggerit aquest dimarts la socialista Carmen Calvo, podria ser per a Irene Montero.

L’esmentada oferta està sobre la taula de negociació des de diumenge i per als morats és insuficient. Com va confessar el líder d’Unides Podem des de la tribuna, ells aspiren a tenir capacitat de gestió en matèries com Ciència, Hisenda, Transició Ecològica o Igualtat. El PSOE s’hi nega. Per a la vicepresidenta Calvo, haver confessat tot això a l’hemicicle trenca la discreció necessària de les converses i exigeix respecte i prudència per poder reprendre-les, segons va explicar a la premsa. Més enllà va ser el mateix aspirant a la investidura qui, des del faristol d’oradors i només minuts abans que parlés el seu número dos, va arribar a dir que el "plantejament" del líder morat és "impossible",  i va insistir a reclamar l’abstenció del PP i Cs.

"Proposo que si no hi ha acord perquè és molt difícil, per no dir impossible, el que s’està plantejant per part d’alguna força política, que es posi a caminar la legislatura i comencem a resoldre les urgències que tenen els espanyols", ha assenyalat el candidat socialista, amb referència a Podem, durant la seva contestació al portaveu d’ERC a la Cambra baixa, Gabriel Rufián. Després, durant el seu debat amb el diputat del PNB, Aitor Esteban, va insistir que continuarà buscant un Executiu de coalició amb els podemistes.

Les negociacions "no estan trencades"

Malgrat l’ambient negatiu de la jornada en què es produirà la primera votació, les dues parts diuen estar disposades a continuar negociant. La tarda d’aquest dimarts, després que el Congrés rebutgi previsiblement la investidura de Sánchez, i tota la jornada de dimecres, un dia abans de la votació definitiva al Congrés, seran clau. "La proposta que vam fer diumenge a la nit, que no és decorativa perquè un Govern del PSOE no té polítiques decoratives, segueix a sobre de la taula i no l’abandonarem [...]. Nosaltres entenem que en una negociació així no hi pot haver ni vencedors ni vençuts, que es poden assolir algunes coses que volies i d’altres, no", ha dit Calvo, reiterant que se seguirà intentat un pacte "amb esperit constructiu" i també amb discreció.

"Les negociacions per la nostra part no estan trencades. Nosaltres volem que hi hagi acord", ha explicat a la SER el responsable d’Acció de Govern i Acció Institucional de Podem, Pablo Echenique, principal negociador dels morats. Echenique espera que Calvo es posi en contacte amb ells durant les pròximes hores.