'Cas Villarejo':

La fiscalia intenta interrogar Corinna per les suposades comissions a l'AVE a la Meca

Anticorrupció vol preguntar a l'amiga de Joan Carles I en el marc de les diligències en què investiga

ST PETERSBURG, RUSSIA - NOVEMBER 17, 2017: German Princess, philanthropist Corinna zu Sayn-Wittgenstein at a meeting of the Mariinsky Theatre’s Board of Trustees in the new stage building of the Mariinsky Theatre. Mikhail Metzel/TASS (Photo by Mikhail MetzelTASS via Getty Images) / Mikhail Metzel (TASS)

La fiscalia ha demanat a la Serious Fraud Office (SFO) poder interrogar per videoconferència des de la Gran Bretanya l’amiga de Joan Carles I Corinna zu Sayn-Wittgenstein en el marc de les diligències en les quals investiga el presumpte pagament de comissions il·legals a l’obra de l’AVE a la Meca (Aràbia Saudita).

La Fiscalia Anticorrupció, que presideix Alejandro Luzón, s’ha dirigit a aquest organisme antifrau britànic al residir Corinna en aquest país, segons ha avançat aquest dimecres la cadena SER i han confirmat a Efe fonts jurídiques.

Les fonts consultades per Efe han explicat que de moment la SFO no s’està mostrant gaire col·laboradora amb la petició de la fiscalia, sobre la qual encara no han obtingut resposta.

Segons Robin Rathmell, advocat de Corinna, la seva clienta "encara no ha sigut contactada", però estarà "encantada de cooperar". "Donada l’àmplia varietat de la conducta il·legal en contra seu, ella dona la benvinguda a l’oportunitat de ser escoltada públicament", explica el lletrat, que remarca que Corinna "no hi va tenir cap participació". 

Abans de l’abdicació del monarca

Anticorrupció va obrir aquestes diligències l’octubre passat després que el jutge del ‘cas Villarejo’ tanqués la peça Carol, que es va obrir arran de la troballa d’una gravació d’una trobada a Londres entre Villarejo i Corinna el 2015, abans de l’abdicació del monarca, per la qual cosa en aquell moment el rei emèrit era encara inviolable i això feia impossible poder investigar-lo.

La fiscalia va demanar al jutge que li remetés la documentació que hi havia en aquesta peça sobre aquest presumpte pagament de comissions il·legals. Després de rebre-la va començar a practicar una sèrie de diligències de caràcter reservat per poder decidir si presenta una querella per un delicte de suborn internacional.

De les revelacions de Corinna, la fiscalia només veu indicis de delicte en les possibles comissions pagades en l’adjudicació de l’AVE, si bé va considerar que aquests fets s’han d’investigar en una causa a part al no tenir relació amb el ‘cas Villarejo’.

Comissions saudites

En la conversa, Corinna parla de comptes a Suïssa que hauria tingut el monarca i del contracte de l’AVE a l’Aràbia Saudita, que va ser adjudicat l’octubre del 2011 a un consorci de dotze empreses espanyoles, entre les quals la constructora OHL. Va parlar en concret del pagament de comissions per empreses espanyoles "per al tren", que haurien ascendit a 80 milions d’euros abonats a la dona d’un empresari saudita, que hauria entregat la meitat a un empresari espanyol i aquest al seu torn l’hi hauria donat tot, o una part, al rei Joan Carles.

Al conèixer aquestes revelacions, OHL va remetre un comunicat en el qual especificava que en aquestes dotze empreses a les quals es referia Corinna, la constructora té una participació minoritària i destacava que el grup sempre ha actuat en el marc de la llei negant així haver participat en qualsevol acte il·lícit.

Al demanar l’arxiu de la peça Carol, la fiscalia va assenyalar que els indicis de l’"eventual intervenció" de Joan Carles I en aquests fets són "extraordinàriament febles, ja que consisteixen en la mera referència que fa una persona (Corinna). No obstant, va creure procedent indagar en els detalls de l’adjudicació de l’obra. Després d’acordar l’arxivament, el jutge del ‘cas Villarejo’ va remetre el setembre passat a anticorrupció la documentació i arxius informàtics d’àudio que van ser confiscats al soci de Villarejo, l’advocat Rafael Redondo, al domicili del qual va ser trobada la gravació de Corinna.