'Cas Villarejo':

L'Audiència Nacional continuarà investigant Salamanca per haver expedit visats il·legals

Rebutja enviar aquesta part a un jutjat ordinari a l'entendre que existeix un "tronc comú" amb la peça principal

fotonoticia 20180625175044 640

L’Audiència Nacional ha acordat mantenir la investigació contra l’excomissari en cap de l’Aeroport de Barajas Carlos Salamanca en el ‘cas Tàndem’, la trama de corrupció que es dirigeix entorn de l’excomissari José Manuel Villarejo. Entén que existeix un "tronc comú" entre els fets que formen la peça principal, denominada 'King', i la peça 1 sobre els "favors" que va fer l’investigat per expedir visats il·legals a ciutadans de Guinea Equatorial.

La Secció Tercera de la Sala Penal ha dictat una interlocutòria amb data de 12 de juliol, en el qual rebutja la intenció de Salamanca que aquesta part del cas relacionat amb presumptes delictes de suborn i contra els ciutadans estrangers s’investigui en un jutjat ordinari.

Per Salamanca, l’Audiència Nacional no té competència per investigar els fets relacionats amb els dons o regals que li hauria ofert Francisco Menéndez Rubio –també investigat– a canvi dels "favors fronterers" a l’aeroport per concedir visats a ciutadans estrangers.

Peces separades

Els magistrats recorden en la seva resolució que d’acord amb l’article 762.6 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim) el jutge d’instrucció, en aquest cas el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García Castellón, pot procedir a la formació de peces separades "que resultin convenients per simplificar i activar el procediment". Una cosa que "ha ocorregut en el present cas", afegeixen.

Així mateix, la Sala apunta que aquesta peça no és un "procediment autònom" a l’anomenada 'King', i que per això "no es pot determinar la competència per al coneixement dels fets investigats en aquesta peça al marge del tronc comú a què pertanyen" .

En aquest sentit, el tribunal estima els arguments de la Fiscalia i de l’acusació popular exercida per Podem, que remarquen que els fets investigats a les dues peces són conseqüència d’una planificació delictiva conjunta en què intervenen tant Salamanca com Villarejo. Es dona la circumstància que a la peça principal s’estudia la presumpta organització criminal liderada per tots dos per a l’expedició dels esmentats permisos, que han donat peu a investigar altres ‘projectes’ del comissari jubilat.

També adverteixen que permetre que la part sobre la relació entre Salamanca i el seu amic per a la prestació de certs serveis a ciutadans guineans podria suposar la "duplicitat d’actuacions investigadores".