reaccions a un acord polític

Bonvehí defensa el pacte de la Diputació perquè amb ERC «no sumen»

El president del PDECat recorda que els republicans també han pactat amb els socialistes a diferents ajuntaments

zentauroepp45679207 barcelona 29 10 2018 reuni de l executiva del pdecat roda190308125811 / JOAN CORTADELLAS

El president del PDECAT, David Bonvehí, ha justificat el pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona perquè amb ERC “no sumen” en aquesta institució i ha assegurat que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont n’estava al corrent. “Puigdemont forma part de l’espai de JxCat, és el nostre líder polític, i aquests dies, com tots els nostres líders, està al corrent dels diferents acords”, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio. “Som una organització i un espai que es coordina i s’organitza, i es prenen les decisions conjuntament”.

Bonvehí, que respon així a les diferents crítiques que el pacte ha provocat des d’ERC, creu que aquest acord no afectarà el Govern de la mateixa manera que “no hi va haver crisi” quan ERC va pactar amb el PSC i la CUP a municipis com Figueres i Sant Cugat del Vallès. Bonvehí ha justificat el pacte amb els socialistes a la Diputació de Barcelona perquè en aquesta institució l’independentisme “no suma” i calia “buscar altres alternatives”. “Si haguéssim tingut majoria amb ERC, com a les altres tres diputacions, hauríem acordat amb ells, però quan no tens la majoria, ens semblava que l’indenpendentisme havia de ser present” en el govern de la Diputació de Barcelona, ha dit.

Ha afegit, així mateix, “que aquest és el millor acord que hem pogut aconseguir”. De fet, Bonvehí ha argumentat que té la sensació que si haguessin pactat amb els republicans tindrien “menys vots que amb un altre acord que haurien fet les forces que governen a l’Ajuntament de Barcelona”.

Qüestió de majories

El president del PDECat va recordar als republicans que s’han fet pactes entre forces independentistes “en tots els municipis on les majories ho han permès”, tals com els ajuntaments de Lleida i Tarragona, o les altres tres diputacions. Ha negat que aquest pacte desautoritzi el president de la Genrealitat, Quim Torra, que va cridar fa unes setmanes a fer acords entre forces independentistes. “Si haguéssim tingut la majoria amb ERC, com a les altres diputacions, hi hauríem pactat”, va insistir. Malgrat l’acord amb els socialistes, Bonvehí ha remarcat que el PSC va ser “un dels partits que va promoure i va acceptar el 155”, però ha justificat el pacte perquè “les majories en les municipals han sigut les que han sigut“. En aquest sentit, ha recordat que JxCat va apostar “des del primer moment per a llistes unitàries” de l’independentisme “per evitar el que està passant”.

D’altra banda, l’actual vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras (ERC) ha considerat en una entrevista a la mateixa emissora de ràdio que a partir d’ara “les coses no seran igual”, tot i que també ha remarcat que és “optimista” i que fins dijous “tenim temps perquè les coses que JxCat considera que se’ls hauria d’haver donat es puguin parlar”. Alhora, ha qualificat el pacte “d’una jugada no mestra, sinó trista, que no té en compte el futur del país” i de “gran error”, tot i que a ERC continuen “disposats a continuar negociant”.