EL TRENCACLOSQUES CATALÀ

L'independentisme se cita a Estrasburg sense Torra

El president no participarà en la manifestació davant del Parlament Europeu durant la sessió constitutiva

Puigdemont manté la incògnita i no confirma la seva assistència per esquivar una euroordre de detenció

zentauroepp41388934 barcelona 21 12 2017 elecciones auton micas al parlament 21d190105174114 / FERRAN NADEU

Els carrers de la ciutat francesa d’Estrasburg  es van convertir dilluns en un aparador de pins a les solapes. Els eurodiputats lluïen credencials i grans carteres homologades amb la bandera de la Unió Europea (UE) mentre discutien la conveniència que una família política o una altra s’allotgi en la direcció de les institucions de la UE. Els independentistes acceptaven el duel amb els seus llaços grocs i feien la seva millor aposta sobre si l’expresident Carles Puigdemont viatjarà o no fins a l’Eurocambra. Tots es tornaran a exhibir prop de les nou del matí d’aquest dimarts, aquesta vegada davant el Parlament Europeu: els uns acudiran a la sessió constitutiva i d’altres clamaran des de la façana de l’edifici que tres seients d’aquest hemicicle romandran buits.

La que serà la tercera mobilització independentista fora de Catalunya -aquesta vegada convocada pel Consell per la República- s’espera menys transitada que les anteriors. L’ANC  va contractar uns 80 autobusos i dos vols xàrter, i al costat dels vehicles privats, calculen que reuniran unes 6.000 persones. Puigdemont mantindrà la incògnita i no confirmarà la seva assistència fins a l’últim minut per no facilitar el tràmit d’una nova euroordre de detenció, la que seria la seva primera a França. Mentrestant, el líder del seu equip d’advocats, Gonzalo Boye, agita la incertesa i publica fotografies de la ciutat a les xarxes socials.

Els independentistes, que s’han citat al pont de Joseph Bech, clamaran per la llibertat dels empresonats per l’1-O, provaran de reivindicar el dictamen d’un grup de treball de l’ONU -que demana l’excarceració i una indemnització als presos per una presó provisional “arbitrària” -, i exigiran que tant Puigdemont, com l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Toni Comín, puguin exercir com a eurodiputats.

El Tribunal de Justícia de la UE va rebutjar de forma provisional els seus escons i des de l’Eurocambra insisteixen que els tràmits per a la recollida de l’acta els estableix la llei nacional, una cosa que no els incumbeix, per la qual cosa només la Junta Electoral Central pot fer-los figurar en la llista de 751 representants. Puigdemont i Comín no van acudir a la cita davant de la possibilitat de ser arrestats al trepitjar territori espanyol, mentre que a Junqueras el Tribunal Suprem li va denegar el permís per ser traslladat fins a la Cambra baixa.

El Govern, els partits i les entitats sobiranistes enviaran delegacions a la convocatòria, però el president de la Generalitat, Quim Torra, romandrà a Catalunya, oficialment per l’alt risc d’incendis, tot i que fonts del seu entorn van explicar a Efe que el president va mantenir una conversa amb Puigdemont i tots dos van convenir que era millor que no acudís a Estrasburg. A les 12.00, els concentrats aixecaran llaços i estelades davant de les banderes dels Vint-i-vuit i celebraran un acte en què participarà Puigdemont si finalment travessa la frontera.