Cop d'efecte

Iglesias busca el recolzament de la UE per forçar la coalició

El morat es reuneix amb ambaixadors mentre Sánchez és al G-20

El Govern descarta mediadors i li reclama que negociï al juliol

undefined44922730 madrid 06 09 2018 politica el presidente del gobierno pedro190615181126

Mentre Pedro Sánchez era a Osaka (Japó) en la cimera del G-20  G-20 defensant la posició internacional d’Espanya, Pablo Iglesias es va reunir aquest divendres amb una vintena d’ambaixadors  i càrrecs europeus davant dels quals va defensar la seva proposta d’un Govern de coalició. El cop d’efecte, per sorpresa i amb les negociacions de governabilitat en la via morta, suposa un desafiament al president en funcions i la demostració que farà servir tota l’artilleria per reclamar la seva entrada en el nou Executiu, on s’arroga la vicepresidència i demana tres ministeris morats mésvicepresidènciatres ministeris morats més.  Iglesias va escenificar amb la seva trobada que si Sánchez està entre els líders mundials, ell també juga a l’arena exterior i pot fer arribar el seu alè al clatell del candidat socialista a 10.600 quilòmetres de distància, just quan el PSOE li acabava de demanar “lleialtat” per arribar a un acord.  Coneguda la reunió, la Moncloa va ser taxativa al descartar que la diplomàcia europea intervingui en les negociacions trencades entre PSOE i Unides Podem, i va reclamar Iglesias que, en lloc d’enrocar-se en el repartiment de posicions de poder, s’assegui a parlar de polítiques

"La interlocució entre polítics del PSOE i Unides Podem no necessita mediadors, així de clar els ho dic, ja sabem bastant de política [...] i de com interlocutar. De necessitat no n’hi ha. La seva relació amb els ambaixadors europeus, si n’hi ha, és de la seva estricta responsabilitat", va concloure la ministra portaveu, Isabel Celaá, en roda de premsa des de la Moncloa.  Va insistir que el Govern "no vol anar a eleccions" i va provar de dissipar el pessimisme sobre les escasses possibilitats que la investidura tiri endavant el mes de juliol (dimarts es coneixerà la data exacta).  Sense citar directament Podem va opinar que seria"frívol" pensar directament en una doble tornada al setembre i va demanar Iglesias que s’assegui a parlar de polítiques concretes perquè encara no ha posat sobre la taula cap programa. "Intentarem per tots els mitjans que la investidura se substanciï al juliol", va comprometre Celaá malgrat les dificultats. 

Desmentiments

Els moratsdefensen la seva iniciativa. Argumenten que a Europa es viu amb naturalitat la formació de governs de coalició i insisteixen que aquesta fórmula ja funciona a 16 països dels 28 estats membres.  A més, repeteixen la teoria que Sánchez prefereix en el fons governar amb les dretes, una cosa que el PSOE i el Govern han negat amb rotunditat. 

Aliè als desmentiments oficials, Iglesias va provar de burxar en aquesta hipòtesi. "És lògic que el PSOE estigui treballant en aquestes setmanes per tirar endavant la investidura amb la dreta",  va explicar. Va adduir que els socialistes estan buscant un pacte amb el PP i Cs que els permeti “tenir l’oportunitat de no dependre absolutament” d’Unides Podem, tot i que ell mateix va admetre que ni AlbertRiverani PabloCasadocediran. Davant d’aquest escenari, creu el cap podemista, Sánchez cometrà "la irresponsabilitat" de repetir eleccions per "una obsessió absurda i fora d’època com un Govern de partit únic". 

No és la primera vegada que Iglesias prova de donar un cop d’efecte en un procés de negociació d’investidura. El2016va presentar la seva oferta de coalició de Govern a Sánchez (reclamant també la vicepresidència i ministeris) amb una posada en escena contundent al Congrés, mentre el candidat socialista estava amb la ronda de consultes amb elRei, a laZarzuela. La cúpula podemista va admetre, molt temps després en converses discretes, que havia buscat un gest d’aparent mà estesa peròprovocadorperdestruir, en realitat, qualsevol opció d’acord. Missatge a navegants.