ENTREVISTA POLÈMICA A RTVE

Otegi, sobre la investidura de Sánchez: "No bloqueig, no xecs en blanc"

El dirigent 'abertzale' evita condemnar ETA al Canal 24 Horas

Agraeix la trobada a l'ens públic malgrat les "múltiples pressions"

zentauroepp45780538 fotodeldia graf2716 bruselas b lgica 6 11 2018 el coor190627000018

El coordinador general d’EH BilduArnaldo Otegi, ha afirmat aquest dimecres a la nit, en una entrevista al canal 24 Horas de RTVE, que la seva formació no permetrà "l’accés del’extrema dreta al Govern". "Intentarem arribar a un acord amb ERC", ha dit. Tot i així, ha assenyalat que el seu possible recolzament a la investidura de Pedro Sánchez no pot ser totalment gratis: "La nostra posició de principi és no bloqueig, no xecs en blanc".

"Serem fidels al que vam dir en campanya electoral i seguirem un principi que tant ERC com nosaltres hem mantingut. Nosaltres no permetrem l’accés de l’extrema dreta al Govern de l’Estat espanyol", ha afirmat al programa 'La noche en 24 horas’. 

A l’entrevista, el líder ‘abertzale’ ha evitat condemnarETA al ser preguntat directament pel periodista. "Nosaltres hem fet una cosa més important que condemnar la violència armada d’ETA. Nosaltres hem contribuït que desaparegui la violència armada d’ETA al país", ha afirmat. Otegi ha subratllat: "Això a mi em sembla més rellevant, em sembla més significatiu, em sembla que aporta més a la convivència que una paraula". Després d’aquestes paraules, ha remarcat que ell prefereix parlar "de fets": "Ja sé que hi ha qui té interès a parlar de paraules. Jo parlo de fets".

A les víctimes del terrorisme els ha enviat aquest missatge: "Ho sento de tot cor si hem generat més dolor del necessari o del que teníem dret a fer a les víctimes". "La nostra estratègia no necessita la utilització de la violència armada per aconseguir els nostres objectius polítics", ha assenyalat. Així mateix, ha demanat a l’Estat i als que defensen la unitat d’Espanya que no defensin "mètodes de caràcter violent".

Respecte a l’acte d’homenatge d’aquest dijous a les víctimes del terrorisme, ha avançat que EH Bildu no hi participarà perquè no el considera "un acte integral". Els ‘abertzales’ sí que estaran representats, ha anunciat, en el minut de silenci al Congrés dels Diputats. "Perquè a diferència d’altres, nosaltres respectem les víctimes, però totes les víctimes", ha explicat.

La polèmica prèvia

Otegi ha agraït a l’ens públic "l’oportunitat" d’anar a una entrevista malgrat les "múltiples pressions" rebudes les últimes hores. El PP –que va cridar a través de Twitter al boicot a l’entrevista–, Ciutadans i Vox, així com associacions de víctimes, havien sortit en bloc a criticar l’aparició del líder ‘abertzale’ a RTVE. Ha explicat que, mentre va ser a la presó, veia el programa al qual ha anat aquest dimecres i que, per tant, es tracta d’un format que li és "familiar". I ha defensat que, "com a persona d’esquerres" que és, per a ell "el públic" és "important" i cal "preservar-lo".

A l’inici, el conductor, Marc Sala, havia defensat la realització de l’entrevista a l’espai, pel qual, ha recordat, han passat representants de tots els partits amb representació parlamentària. El periodisme és "preguntes a totes les parts", ha assenyalat.

Les crítiques han fet que la Direcció d’Informatius de TVE contestés a aquestes, hores abans, reafirmant-se en el seu "compromís amb el pluralisme informatiu". "Els informatius de TVE han entrevistat representants de totes les formacions polítiques amb representació parlamentària, com és el cas de Bildu, que té quatre diputats al Congrés," va argumentar la presentadora del Telediario 2, Ana Roldán, durant la seva emissió.

També el periodista de la cadena Xabier Fortes va mostrar el seu "recolzament" als seus companys de cadena i va lamentar que estiguessin “sent linxats”.

Baixes de Vox i l’AVT

La presència d’Otegi a la cadena pública ha provocat que la portaveu de Vox a l’Assemblea de MadridRocío Monasterio, no hagi acudit a l’entrevista programada en el mateix espai, segons ha anunciat a través de Twitter.

"Ho sento però no participaré en aquest programa com a coartada per convidar el terrorista Otegui. Vox no col·laborarà en el blanqueig polític i mediàtic d’ETA", ha escrit en un missatge en el seu compte personal de Twitter. El líder del seu partit, Santiago Abascal, li ha donat l’"enhorabona" per la seva decisió.

També la presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, ha rebutjat anar al programa per l’"escarni" que, ha afirmat, suposava la presència d’Otegi.